Archief per maand:
Archief per jaar:

Hennepteler voor 4,7 miljoen geplukt

De veroordeelde hennepteler Frank G. (47) uit Almere wordt voor bijna 4,7 miljoen euro geplukt. Dat heeft de Alkmaarse rechtbank vandaag bepaald.

Volgens het OM is het een van de hoogste ontnemingen van misdaadwinst in het arrondissement Noord-Holland ooit. G. had tussen 2004 en 2009 meerdere kwekerijen in Heerhugowaard, Uithoorn en Groningen met daarin vijf- tot zesduizend planten. Volgens de officier van justitie heeft hij hier grof geld mee verdiend en moet hij deze miljoenen aan crimineel geld afstaan.

De kweker zei echter nooit bonnetjes te hebben bewaard of er een gedegen boekhouding op na te hebben gehouden. Na de berekening van het OM kwam G. echter met een gedetailleerde eigen berekening. “Aangaande de ontnemingsprocedure lijkt veroordeelde ineens een fotografisch geheugen te hebben”, is te lezen in het vonnis.

Lager

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de teler in december 2012 tot ruim vier jaar celstraf. Hij had een leidinggevende positie bij de wietkweek. Zijn verzoek om een lager plukzebedrag, omdat hij niet genoeg geld zou hebben, verwees de rechter naar de prullenbak.

Want in maart werd de man weer veroordeeld wegens hennepteelt. “Klaarblijkelijk beschikt veroordeelde over voldoende financiële middelen om een nieuwe kwekerij op te bouwen”, aldus de rechtbank. Bovendien kon zijn partner kort na G.’s arrestatie in 2009 driehonderdduizend euro van een Zwitserse rekening opnemen.