Archief per maand:
Archief per jaar:

Het verhaal achter ons eten

Liefst 80 akkerbouwers en verwerkende bedrijven in heel het land heten iedereen zaterdag 25 juni van harte welkom op de (laatste en) open dag van de ‘week van de akkerbouw’. Ook in de kop van Noord-Holland tonen akkerbouwers hoe ze elke dag weer met hart en ziel gewassen als aardappelen, graan, suikerbieten, wortelen en uien verbouwen. 

Er zijn activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen mee op de trekker of een speurtocht over de akkers doen. Tijdens een rondleiding over het bedrijf kunnen alle bezoekers ontdekken met welke moderne machines de akkerbouw lekkere en gezonde producten produceert.

Week-van-de-Akkerbouw_Ontdek-het-verhaal

“Dagelijks eten we voedingsmiddelen als aardappelen, groenten, peulvruchten en brood”, zegt Dirk de Lugt, voorzitter brancheorganisatie akkerbouw en zelf ook boer. “De beschikbaarheid van goede kwaliteit producten is zo vanzelfsprekend, dat we nauwelijks lijken stil te staan bij de vraag hoe deze voedingsmiddelen op ons bord belanden. Tijdens de open dag kan iedere bezoeker zelf het proces van veld tot bord ontdekken. U bent van harte welkom op het erf bij de akkerbouwers, maar ook bij bedrijven die bijvoorbeeld zaaizaad bewerken en sorteren of akkerbouwproducten verwerken tot frites of aardappelpuree.”

Hoogtepunt

De open dag is het hoogtepunt van de ‘week van de akkerbouw’, van 20 tot en met 25 juni. Deze week geven akkerbouwbedrijven aan iedereen, jong en oud, het antwoord op vragen als ‘waar komt ons dagelijks eten vandaan?’, ’hoe wordt het verbouwd en verwerkt?’ en vooral ‘door wie?’ Op de website www.weekvandeakkerbouw.nl staan alle deelnemende bedrijven in de kop van Noord-Holland en de andere regio’s.

De akkerbouwers in de kop van Noord-Holland hebben elk hun eigen verhaal. Simon Wilms uit Anna Paulowna bijvoorbeeld verbouwt pootaardappelen, gele zaaiuien en suikerbieten. Ook teelt hij tarwe en graszaad. De bezoeker toert langs de velden op een aanhangwagen, terwijl die wordt bijgepraat over de teelt en opslag van de gewassen. Op het bedrijf zelf kunnen de kinderen in het graan duiken, er is een parkoers aangelegd voor traptrekkers en er staat een springkussen.

Op hun ‘bezoekboerderij leven van de wind’ in Wieringerwerf verbouwt familie De Graaf aardappelen, uien, tarwe en suikerbieten. De bezoekboerderij organiseert verschillende activiteiten. Een aantal basisschoolklassen bezoekt de boerderij. De kinderen bakken samen pannenkoeken na een informatief programma over de herkomst van meel. In de avond worden boerenaanschuifdiners georganiseerd voor geïnteresseerd publiek. Op levenvandewind.com staat meer informatie.