Archief per maand:
Archief per jaar:

Hik, slik, broembroem

Boetes en ontzeggingen voor gevaarlijk rijgedrag door drank

door arno ruitenbeek
haarlem – Acht drankrijders kregen gisteren hoge boetes en vaak een rijontzegging. Ze belandden meestal bij de politierechter doordat de politie ze staande hield na gevaarlijk rijgedrag, of juist doordat ze dit wilden voorkomen door langzaam en voorzichtig te rijden en daardoor net zo opvielen.
Agnes V. (47) uit Haarlem bijvoorbeeld. Ze had op 10 maart 2010 ruim drie keer te veel wijn op, voordat ze rond 17 uur in haar auto stapte en door rood reed in het centrum. Ze was veel langzamer dan de rest en remde onnodig veel. De officier van justitie zei daarover: ,,In het centrum, op dit tijdstip hadden de grootste ongelukken kunnen gebeuren.” Het vonnis was gelijk aan de eis: een boete van 850 euro en zeven maanden ontzegging. Automobilist Richard S. (51) uit Amstelveen slingerde op 9 oktober 2010 over de weg in Hoofddorp. Hij mocht er 80 km per uur, zijn snelheidsmeter bleef bij 50 steken. In januari van dat jaar was hij al gepakt voor hetzelfde. Nu: vier keer meer dan toegestaan. De rechter verlaagde de eis met 100 euro en een maand ontzegging, omdat wao’er S. de drank afzwoer en financieel krap zit: boete van 1000 euro, tien maanden met het openbaar vervoer.
Tien
Beginnend autobestuurder Sebastian R. (26) uit Rotterdam werd op 17 oktober van het vorig jaar met bijna tien keer te veel van de A9 bij Hoofddorp afgeplukt. Hij zwalkte van links naar rechts op deze snelweg.  Dat is wat tien flessen bier doen. Veroordeeld tot 1000 euro en negen maanden niet achter het stuur. Darinc B. (44) ging met ruim vier keer te veel drank op veel te hard door de bocht, op 30 oktober 2010 in zijn toenmalige woonplaats Nieuw-Vennep. Thuis in Polen krijgt hij een vonnis waarin staat dat hij een boete van 1000 euro moet betalen en tien maanden geen motorvoertuig mag aanraken. Een dag eerder, op 29 oktober, had Hoofddorper Alexander van E. (35) zeven blikjes bier weggewerkt voordat hij naar zijn vriendin reed. De politie liet hem blazen: ruim drie keer te veel. Voor hem was het vierde keer dat hij tegen de lamp liep. De rechter legde hem een boete van 850 euro en zeven maanden niet rijden op.
Bromfietser Stefan S. (22) ging op 29 september 2009 in de fout in zijn woonplaats Haarlem. Vier halve liters bier, nog geen jaar het rijbewijs, bijna vijf keer te veel op. Een boete van 140 euro. Willem K. (41) uit Haarlem reed drie keer in drie jaar auto met een slok op. Voor het feit op 15 januari 2009 in Haarlem kreeg hij een boete van 500 euro en een ontzegging van zes maanden. De 75-jarige Willem R. uit Haarlem werkte in het café vier jonge jenever weg, voordat hij op 25 januari 2010 om 03.00 uur in de alcoholfuik van de politie belandde. Het was de vierde keer in acht jaar. R.’s smeekbede hem zijn rijbewijs niet af te nemen, zoals de officier eiste, vond gehoor bij de rechter: een boete van 550 euro.