Archief per maand:
Archief per jaar:

Hilversumse showbizzmoord op herhaling

Het gerechtshof moet de ‘Hilversumse showbizzmoord’ opnieuw beoordelen. Martien H., die in 1984 twee jaar celstraf en tbs kreeg voor betrokkenheid bij de dood van platenproducer Bart van de Laar, is mogelijk onterecht veroordeeld.

Dat staat in een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. De zaak wordt waarschijnlijk opnieuw behandeld na nieuwe informatie van advocaat Geert-Jan Knoops. Naar aanleiding daarvan rees bij justitie twijfel over de veroordeling van H. Het OM vroeg in maart de Hoge Raad om na te gaan of de zaak moet worden heropend.

De veroordeling van H. is volgens de advocaat-generaal uitsluitend gebaseerd op mededelingen en bekentenissen van H. zelf. Het nieuwe feitenonderzoek heeft geen enkele bevestiging opgeleverd van deze bekentenissen, terwijl de twijfels over het waarheidsgehalte zijn vergroot.

Luv

Van de Laar, producent van onder meer Luv’, Corry Konings en Benny Neyman, werd in 1981 neergeschoten in zijn Hilversumse villa. Enkele dagen later overleed hij. H. werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. Hij werd tot 1991 behandeld.

Luv'.

Luv’.

 

Mogelijk is Van de Laar gedood door bekenden van H. in opdracht van een zakenpartner. Of dat vermoeden juist is, komt niet aan de orde bij de herziening. Het gaat volgens de advocaat-generaal alleen om de vraag of de nieuwe verklaringen leiden tot mogelijke vrijspraak voor H.
Overigens is het misdrijf verjaard en kunnen de drie personen die in de nieuwe verklaringen van de twee getuigen worden genoemd niet meer worden vervolgd. Een van hen is reeds overleden.