Archief per maand:
Archief per jaar:

Hinken op twee gedachten

Stef Penney: De onzichtbaren

Prometheus
19,95 euro
Een verscheurde zigeunerfamilie met veel geheimen moet het gesnuffel van privédetective Ray Lovell dulden. Lovells grote voordeel is dat hij zelf een halve Rom is, en bij benadering weet hoe reizigers in elkaar steken.
Het kat-en muisspel tussen de vreemde, op zichzelf levende Janko’s en de drankzuchtige, door een echtscheiding hard getroffen speurder levert aardige momenten op. Met name door zijn ontmoetingen met de veertienjarige JJ Janko. Die is zijn eigen onhandige onderzoekje begonnen naar wat er loos is. Er zijn dan ook twee ikken; de hoofdstukken dragen de naam van deze persoon (Ray en JJ).
Als de onwaarschijnlijke waarheid stukje bij beetje boven water komt, begint de lezer zich af te vragen wat de schrijfster beoogde. Het lot van de Roma beschrijven? Vertellen hoe moeilijk het is om van wagen naar steen te verhuizen? Beweren dat dit laatste uiteindelijk onvermijdelijk is, in de zin van: of uitsterven of langzaam creperen? 
Penney hinkt op twee gedachten: een roman over de problemen van een minderheid in het stugge Verenigd Koninkrijk en een thriller. Die twijfel doet het resultaat veel minder krachtig worden dan mogelijk was geweest met deze uitgesproken karakters, natuurlijke dialogen en inktzwarte sfeer.
(Arno Ruitenbeek)