Archief per maand:
Archief per jaar:

OM in hoger beroep na 1,5 jaar voor Badr Hari

Kickbokser Badr Hari (29) is veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De Amsterdamse rechtbank achtte een serie mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven bewezen. Hoger beroep volgt.

Medeverdachte Ferhat Y. is vrijgesproken na een eis van 20 maanden. Badr Hari, die acht maanden in voorarrest zat, mag in vrijheid blijven tot in het, door het OM ingestelde hoger beroep, vonnis is gewezen. Het openbaar ministerie had vier jaar, waarvan een kwart als stok achter de deur geëist en vindt de straf te laag. Hari was beschuldigd van acht geweldsmisdrijven en een verkeersdelict.

De meest geruchtmakende mishandeling is die van Koen Everink op dancefeest Sensation in de Arena in 2012. Hari en Y. zouden de zakenman  geschopt en geslagen hebben. Everink werd zwaar gewond.Voor de betrokkenheid van Y. was onvoldoende bewijs, aldus de rechters. Er zijn ook geen betrouwbare getuigenverklaringen waaruit zijn betrokkenheid blijkt. Hari is volgens de rechtbank wel schuldig aan de mishandeling van Everink. De vechtsporter gaf hem in ieder geval een stomp in zijn gezicht. Hij moet het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 20.000 euro betalen. Evenzo was Hari schuldig aan mishandelingen in Club Air, café Cooldown en club Blinq (2010 en 2011), plus een aanrijding in 2010 op de Albert Cuypstraat. Daarbij liep een vrouw beenbreuken op.

De rechtbank sprak Hari bij gebrek aan bewijs vrij van enkele aanklachten. Zoals een kopstoot, die hij iemand in club Jimmy Woo zou hebben gegeven, twee jaar geleden. En de mishandeling van een ex-vriendin in 2011. De rechtbank zei dat Hari zich ‘ernstig heeft misdragen’. De ‘buitengewoon grote en voortdurende’ media-aandacht heeft geen rol gespeeld bij de straftoemeting. ‘Hari zocht zelf ook de media op en had er rekening mee kunnen houden dat hij door zijn relatie met Estelle Cruijff nog interessanter werd voor de media’. Dat Hari heeft geprobeerd slachtoffers af te kopen en te beïnvloeden, werkt strafverzwarend.