Archief per maand:
Archief per jaar:

Hoger beroep over overval op Mac in Santpoort-Noord

Leugen niet geschuwd om onschuld aan te tonen

Door Arno Ruitenbeek
Amsterdam – Bilal C. (24) vindt nog steeds dat hij volkomen onterecht is veroordeeld  voor de gewapende overval op de McDonald’s in Santpoort-Noord, bijna twee jaar geleden. In hoger beroep probeert de Amsterdammer zijn onschuld te bewijzen. Het Amsterdamse gerechtshof vermoedt dat daarbij de leugen niet wordt geschuwd. Meineed dreigt nu voor een tante van C.
Op zaterdag 27 maart 2010 rond 21.30 uur komen twee, met bivakmutsen vermomde en bewapende mannen het drukke fastfoodrestaurant binnen. Een van hen lost een schot. De bedrijfsleider wordt bedreigd en moet 6400 euro aan inkomsten afgeven.
De daders verdwijnen met de buit in een grijze Ford Sierra richting Haarlem. De wagen wordt op 29 maart teruggevonden in IJmuiden, dichtbij de woning van de ex-vrouw van Hamid A. Deze Amsterdammer is een oom van C., en eigenaar van de Sierra. Hamid is in het verleden wel veroordeeld voor overvallen, waar zijn neef een bijna blanco strafblad heeft. C. heeft de Ford op vrijdag 26 maart geleend, aldus oom.
C. is bovendien op 8 maart met de IJmuidense ook in de Mac geweest.  Hij droeg een broek en schoenen die lijken op die van een overvaller op 27 maart. Beveiligingscamera’s hebben dat vastgelegd.  Het is nog niet genoeg om C. te arresteren.  Dat komt pas na de tv-uitzending ‘Opsporing verzocht’ in juni 2010. De kijkers krijgen de beveiligingsbeelden voorgeschoteld. Hamids ex uit IJmuiden reageert op het programma. Ze meent C. aan zijn karakteristieke loopje te herkennen.
In afgeluisterde telefoongesprekken tussen C.’s familieleden gebruikt een tante van Bilal dezelfde woorden. Ze herkent tot haar schrik haar neef op de beelden. Die gaat tenslotte, door het vonnis van de Haarlemse rechtbank van mei 2011, voor vier jaar achter tralies.
De 46-jarige Amsterdamse tante mocht in het getuigenbankje plaatsnemen om het hof nog eens te vertellen wat ze had gezien. Dat werd voor haar geen onverdeeld genoegen. Want ze bleef hardnekkig volhouden dat ze de beelden nooit had gezien en dus ook C. niet kon hebben herkend. Zowel het hof als de advocaat-generaal wees haar er een- en andermaal op dat het er op lijkt dat ze liegt en dat dit haar zwaar kan opbreken.
Maar ze krijgt een laatste kans, voordat ze officieel als meinedige wordt opgepakt. Het Hof besliste om in een laatste zitting over enkele maanden, de beelden aan de tante te tonen. Kijken wat ze dan zegt.  De AG zal dan dan ook zijn eis formuleren.