Archief per maand:
Archief per jaar:

Hoger beroep tegen smokkelaars

Tot zes jaar geëist voor grootschalige wapeninvoer

Amsterdam – Justitie heeft in hoger beroep vijf en zes jaar gevangenisstraf geëist tegen twee mannen die verdacht worden van wapensmokkel uit Spanje. Peter T. en Michel van den B. zouden samen zeker 348 wapens hebben ingevoerd, zonder de benodigde toestemming van de Nederlandse autoriteiten.

De verschillende wapentransporten vonden plaats tussen januari 2006 en mei 2008, zo bleek bij het Amsterdamse gerechtshof. De smokkelaars waren professionals, aldus de advocaat-generaal. De wapens werden gekocht bij een Spaanse wapenhandelaar en per auto naar Nederland vervoerd. De wapens waren onklaar gemaakt volgens de Spaanse wet, maar konden eenvoudig weer schietklaar worden gemaakt door de verwisselbare lopen te vervangen. De nieuwe lopen werden door de verdachten ingevoerd vanuit Oostenrijk.
Incidenten

De geëiste straffen doen in de visie van de AG recht aan de ernst van de feiten. Een aantal van de illegale wapens zijn later opgedoken bij verschillende schietincidenten in Nederland. ,,De verdachten hebben er voor gezorgd dat een groot aantal wapens Nederland is binnengekomen. Illegale wapens, waarbij geen enkele vorm van toezicht mogelijk is”, aldus de AG ter zitting.
De rechtbank Amsterdam veroordeelde de verdachten eerder tot gevangenisstraffen van vijf en zes jaar, overeenkomstig de eis van de officier van justitie. De verdachten stelden hoger beroep in.
De uitspraak is op 29 september.