Archief per maand:
Archief per jaar:

Hoger beroep met weer hoofdrol Peter la S.

68 getuigen in liquidatieproces

Amsterdam – Liefst 68 getuigen worden gehoord in het hoger beroep van het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Het Amsterdamse gerechtshof heeft verzoek van advocaten om ex-ministers van justitie en  (ex-)kamerleden in het getuigenbankje te plaatsen, afgewezen.

Doel van de verdediging was om, niet voor de eerste keer, de kroongetuigenregeling onderuit te halen. Passage, over afrekeningen in het criminele milieu, draaide in eerste aanleg volledig om kroongetuige Peter la S. Het zal niemand verbazen dat hij een van die 68 getuigen is, die nader aan de tand wordt gevoeld.

 

Liquidaties inzet van slepend proces.

Liquidaties inzet van slepend proces.

Verdachten en hun raadslieden hebben gesteld dat de deal die de Staat met La S. heeft gesloten niet deugt. Omdat in strijd met de wet aan hem (bijvoorbeeld financiële) toezeggingen zijn gedaan en gunsten zijn verleend die veel verder gaan dan halvering van de strafeis. De controle op de deal met La S. wordt naar hun zeggen extra bemoeilijkt doordat het openbaar ministerie (mogelijk) ook afspraken onder de pet houdt, daarbij ten onrechte schermend met het belang dat het vrijgeven van nog meer informatie de veiligheid van deze kroongetuige in gevaar brengt.

Maximaal

Het OM op zijn beurt zegt dat de deal met de kroongetuige niet in strijd met de wet is gesloten. ,,Er is maximaal en zelfs meer dan dat inzicht gegeven van wat met de kroongetuige is afgesproken.” Het hof vindt ook zelf dat La S. opnieuw gehoord moet worden, omdat de vraag naar de betrouwbaarheid van zijn verklaringen in deze zaak zo belangrijk is.

Ook de officier van justitie die beschermingsmaatregelen regelt rond getuigen als Peter la S., moet met de billen bloot.  De beslissing om geen politici te horen, wordt aldus verwoord: ,,Het hof vindt het niet nodig om hun mening te horen over hoe de wettelijke regeling moet worden begrepen. Het hof moet en kan zich daar zelfstandig een oordeel over vormen.”

Drie van de elf verdachten kregen begin dit jaar  levenslang, een vierde 30 jaar cel. Dankzij de belastende verklaringen van. La S., die zelf tot de geëiste acht jaar werd veroordeeld (en inmiddels op vrije voeten is). Hij heeft onder meer bekend dat hij betrokken is geweest bij de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005. Als hij niet had gepraat, was dus zestien jaar geëist.

Het hof sluit niet uit dat het aantal getuigen groter wordt dan 68, als tijdens de behandeling de noodzaak daartoe blijkt. In de loop van het volgend jaar gaat het proces verder.