Archief per maand:
Archief per jaar:

Hogere strafeisen voor ‘beestachtig’ oud & nieuw

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Wie de beest uithangt tijdens oud en nieuw, kan wat het openbaar ministerie betreft een fikse douw krijgen. De eisen in zaken over misdrijven gepleegd tijdens de jaarwisseling liggen 75 procent hoger dan anders.

Nog hogere geldboetes, taak- en gevangenisstraffen wil het OM voor lieden die zich (verbaal) agressief of gewelddadig gedragen jegens politie, ambulancepersoneel en brandweer.  De strafmaat wordt in de eis verhoogd met 200 procent.

,,Juist zij, die zorgen voor de veiligheid van een ieder tijdens dezen dagen, moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Mensen die hen belagen, worden in beginsel voor de rechter gebracht, en kunnen erop rekenen dat het OM een gevangenisstraf zal eisen. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden”, aldus een woordvoerder.

Mislukt

De afgelopen jaren zijn diverse rechters niet meegegaan in de eisen. Net zo min is het (super-)snelrecht een onverdeeld succes. In bijvoorbeeld Amsterdam werd het lik-op-stukbeleid wel toegepast op verdachten van misdrijven, gepleegd rond de jaarwisseling. Maar pogingen in 2010 in Haarlem en Alkmaar mislukten. De weinige zaken die het OM kon aanbrengen bij de destijds nog aparte gerechten, waren volgens de politierechter toch niet ‘typisch oud en nieuw’. Dan wel stelde de rechter vast dat meer onderzoek nodig was.

In 2011 en 2012 kwam snelrecht niet eens op de agenda van beide rechtbanken (die sinds dit jaar samen de rechtbank Noord-Holland vormen). Er  waren te weinig zaken geschikt voor lik op stuk.” Vorig jaar maart moesten bijvoorbeeld acht mensen die zich tijdens oud en nieuw hadden misdragen, verschijnen op een zogenoemde themazitting.  Het OM Noord-Holland weet desgevraagd nog niet of wat er nu gaat gebeuren.

Het OM treedt onverminderd hard op tegen kopers en gebruikers van illegaal vuurwerk. Jaarlijks wordt naar schatting een à twee miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk in Nederland verkocht. Dit knaltuig uit onder meer België is een van de oorzaken van ernstige brandschade en vele ongelukken. ,,Het vervoer over de weg en de opslag ervan in de woonomgeving creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s. Om dit tegen te gaan, proberen we zoveel mogelijk illegaal vuurwerk te onderscheppen.”

Alcohol

Waar het OM de harde lijn zegt te volgen, laat een gemeente als Alkmaar bewust na de havik te spelen. Want al verandert tijdens de jaarwisseling de leeftijdsgrens waarop alcohol verkocht mag worden van zestien naar achttien  jaar, Alkmaar zal tijdens de jaarwisseling niet actief boetes uitdelen.

Per 1 januari moeten de gemeenten zelf de drankwet handhaven. Alkmaar gaat dat wel doen, ,,maar niet meteen. Wellicht zullen we eerst waarschuwen”, aldus een woordvoerder. De gemeente zegt niet bang te zijn voor negatieve gevolgen. Amsterdam wil nog niet zeggen of zij in de nieuwjaarsnacht al gaat handhaven. In Utrecht wordt ook geen tijdstip gemeld waarop gecontroleerd zou kunnen gaan worden, en in Rotterdam licht de prioriteit tijdens de jaarwisseling bij overlast. Een grote meerderheid van alle gemeenten gaat geen boetes uitschrijven, meldt Nu.nl.

 

Oud & nieuw kàn mooi worden, zolang iedereen zich gedraagt.

Oud & nieuw kàn mooi worden, zolang iedereen zich gedraagt.