Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Holleeder kocht zich in bij liquidatiegroep’

Topcrimineel Willem Holleeder heeft zich voor zeven miljoen euro ingekocht bij een liquidatiegroep rond crimineel Dino S.

De mensen in deze groep beslisten wie er dood moesten in de onderwereld, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van de kluisverklaringen van Fred R., de nieuwe kroongetuige van het Openbaar Ministerie in het beruchte ‘Passageproces’.

Rechts Willem Holleeder.

Rechts Willem Holleeder.

Het geld waarmee Holleeder zich inkocht kwam volgens R. van de in 2004 geliquideerde onderwereldbankier Willem Endstra. Het bedrag werd vervolgens verdeeld onder de groep. “Dat Willem met hun omging, komt omdat hij betaalde. Niet omdat ze vrienden waren”, aldus R. In 2007 werd Holleeder veroordeeld voor afpersing van onder anderen Endstra.

Holleeder was volgens R. een belangrijke opdrachtgever in de groep. De slachtoffers van de liquidaties die de groep liet uitvoeren waren volgens hem negen van de tien keer mensen waar Holleeder in de onderwereldoorlog een conflict mee had.

Holleeder, Dino S. en de in 2011 vermoorde Stanley Hillis zouden het brein zijn achter de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld. Holleeder, die in de jaren tachtig bekendheid kreeg als een van de ontvoerders van Freddy Heineken, zou hebben gefungeerd als spaarpot. Hij heeft nog niet voor deze moorden terechtgestaan. Na zijn veroordeling voor afpersing kwam hij in 2012 weer vrij.

R. werd twee weken geleden gepresenteerd als nieuwe kroongetuige in de liquidatiezaak Passage. In deze zaak kregen drie moordenaars eerder levenslange gevangenisstraffen. De vermeende opdrachtgevers gingen vrijuit. Met de hulp van R. wil justitie hen alsnog veroordeeld krijgen.