Archief per maand:
Archief per jaar:

Hondenfokker uit Haarlem verzwijgt verkoop tientallen pups

240 uur werkstraf geëist voor uitkeringsfraude

door arno ruitenbeek
Haarlem – Viereneenhalf jaar uitkeringsfraude. Daaraan heeft Haarlemse Ursula de J. (37) zich volgens justitie schuldig gemaakt. De hondenfokker hoorde bij de rechtbank 240 uur onbetaalde arbeid en vier maanden cel voorwaardelijk eisen.
De vrouw zat in de bijstand. Ze verzweeg haar niet geringe (bij-)verdiensten tegenover de sociale dienst. Tussen 2006 en eind vorig jaar heeft ze tientallen bull-terriërpups verkocht via Marktplaats. De sociale dienst vond ruim 100 advertenties voor hondjes op de verkoopsite met haar telefoonnummer.
De J. zei op de zitting dat ze hobbyfokker was en twee nestjes per jaar mocht hebben en verkopen. Daar had ze zich aan gehouden. De officier van justitie wuifde dat verweer weg: ,,Uit de vele rekeningen van dierenartsen en de advertenties blijkt dat u veel meer honden en worpen had. U verkocht naast stamboom-pups ook honden zonder papieren.’’
Bij de sociale recherche had ze opgegeven dat ze tot 1000 euro per pup kreeg. In 2008 kwam ze met tien jonge terriërs met stamboom al op 5000 euro, hield de aanklager haar voor.  De J. ‘herkende zich niet’ in de,  door haar ondertekende verklaringen: ,,Ik ben onder druk gezet. Ik mocht alleen naar mijn kinderen en honden als ik meewerkte. Anders moest ik in de cel blijven.’’  De opbrengst per hond zou veel lager zijn.
Niet alleen hondjes kon de Markplaatsbezoeker bij De J. terecht.  Ook voor paarden, boten, een buitenboordmotor, auto’s. De bekentenis dat ze paarden had gehad, trok ze in: ,,Ik verzorgde ze alleen.” Ze heeft de gemeente Haarlem voor 78.000 euro benadeeld. Dat moet ze terugbetalen door vijf dagen per week te werken in de thuiszorg.
Ze ‘vergat’ tenslotte op de uitkeringsformulieren te noteren dat ze samenwoonde met Marcel V. (42) uit Ijmuiden, aldus de officier.  Voor V. ligt een werkstraf van 70 uur in het verschiet wegens opzetheling. Hij profiteerde volop van de geneugten die het misdadig gedrag van De J. opleverde.
V. was zeker vanaf januari 2010 tot beider arrestatie eind november vorig jaar vier tot vijf dagen in haar woning. Sliep en at er, zonder een cent bij te dragen aan het huishouden. Dat net  als gas, elektra en water moest worden betaald van haar uitkering. Dat leverde een benadeling van bijna 14.000 euro op. V. bestreed de samenwoning: ,,Ik ben minstens twee dagen per week in mijn eigen huis in IJmuiden. Ik bleef slapen om te proberen haar oudste dochter in het gareel te houden.” Ondanks zijn afwezigheid ging het fout met het nu vijftienjarige meisje.  Ze liep van huis weg en zit in een gesloten jeugdinrichting.
De uitspraken zijn op 14 juli.