Archief per maand:
Archief per jaar:

Hoofddorper ‘ leider internationale drugsbende’

Coffeeshop handige dekmantel voor grootschalige hasjhandel

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Mohamed el Y. (50) uit Hoofddorp is volgens justitie leider van een internationaal opererende drugsbende. De ondernemer gebruikte zijn Amsterdamse coffeeshop Route 66 ‘als handige dekmantel voor de zeer grootschalige handel in hasj’, aldus aanklager Koos Plooij. Op zijn advies verlengde rechtbank het voorarrest van El Y. met drie maanden.
Als die verstreken zijn, kan het proces tegen de Hoofddorper en medeverdachten beginnen. Vanaf eind van deze maand worden vijftien getuigen verhoord bij de rechter-commissaris. El Y., die naast de coffeeshop een cateringbedrijf heeft, ging een half jaar geleden achter tralies. Hij wordt verdacht van de invoer van 1770 kilo Marokkaanse hasj in april 2011. Die partij werd in Amsterdam in beslag genomen.
Minder gelukkig was de nationale recherche met een tweede hasjlading die de groep-El Y. in juni Nederland moet hebben binnengebracht. Uit afgeluisterde telefoongesprekken was gebleken dat de 1700 kilo zouden worden opgeslagen in de vishal van El Y.’s rechterhand Hassan A. (55) uit Amsterdam.
Maar toen de politie op 24 juni toesloeg, vond zij slechts een auto met daarin 233 kilo softdrugs. Plooij: ,,We weten niet waar de rest is gebleven.’’ Evenmin is bekend waar El Y.’s compagnon is. Deze voortvluchtige man is in de ogen van Plooij het contact tussen de bende en hun Italiaanse afnemers.
MisbruikDe officier van justitie spreekt van een ‘goed geoliede organisatie’, die de gedoogstatus van de coffeeshop misbruikte voor haar illegale zaken waarmee ze miljoenen hebben verdiend. Verzoeken van de advocaten om de ontkennende verdachten vrij te laten, strandden bij de rechters.

Familie
Het onderzoek naar El Y. leverde de recherche nog veel meer op. Ze stuitte op de familie El A., die vanuit Amsterdam minstens zulke grote hasjhandel dreef als El Y. cs. Youssef el A. werd in Belgie opgepakt en zit daar in voorarrest. Plooij verwacht dat hij snel wordt uitgeleverd en net als zijn in Nederland gearresteerde neef Rachid el A. in april voor de rechters kan komen.
De hasjhandelaren lieten hun zwarte winsten witwassen door onder meer Miroslav A. (45, geen familie van Hassan). Ook deze Rotterdammer blijft de komende 90 dagen in de cel, besliste het rechtscollege. Hij zou 1,2 miljoen in contanten aan drugsgeld op de rekening van zijn bedrijf GSM Mobiel hebben gestort. Dat werd afgedekt met (valse) facturen voor de verkoop van mobieltjes aan  Afrikaanse landen.  Waar justitie geen poot aan de grond krijgt, en waardoor het onderzoek voorlopig nog niet is afgerond.
In september werd een geldkoerier opgepakt met 190.000 euro, die hij vanuit Amsterdam naar A. in Rotterdam moest brengen. A. ging op 3 oktober in de boeien. In zijn auto lag 23.000 euro in contanten. Zijn verhaal dat hij net gsm’s had verkocht in Amsterdam-Zuidoost, was niet waar.