Archief per maand:
Archief per jaar:

Hoofddorper ontkent beschuldigingen

Vier jaar geëist voor berovingen en diefstal

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Berovingen, diefstal, verduistering van een dure auto. Volgens de officier van justitie draait Fouad Y. (41) uit Hoofddorp zijn hand er niet voor om. De eis luidt: vier jaar cel.

Op 25 oktober van het vorig jaar wordt Y. voor de zoveelste keer in zijn 25-jarige criminele carrière opgepakt. Die dag heeft hij in een woning in Hoofddorp de bewoner onder bedreiging van een vuurwapen beroofd van 80 euro. Uit de tas van een van de twee gasten, die Y. naar buiten heeft gestuurd, zijn 50 euro verdwenen.  Bij de rechtbank ontkent Y. dit. ,,Ik had de bewoner, bij wie ik altijd wiet koop, vier maanden eerder een brok hasj van 500 euro verkocht. Hij had nog steeds niets betaald.”

,,In de tussentijd bleek hij uit mijn naam bij banken gefraudeerd te hebben voor 40 mille. Ik kreeg de schuld. Ik ben er die avond alleen heen gegaan, om mijn geld te krijgen en hem ter verantwoording te roepen. Als waarschuwing heb ik twee zakjes wiet in mijn zak gestoken.” Zijn advocaat vermoedt dat de drie aanwezigen drugshandelaren zijn, die voor eens en altijd af willen van lastige klant Y. en daarom een valse aangifte hebben gedaan.

Vissen

Ook de andere beschuldigingen wimpelt de verdachte weg met de mededeling: ,,Ze hebben allemaal wat te verbergen. Cocaïneverslaving, diefstal, geldgebrek. Wat is er makkelijker dan iemand als ik, die bekend staat als drugsgebruiker, de schuld overal van te geven?” Een plaatsgenoot gaat bijvoorbeeld op 11 augustus een middagje vissen met Y. Als de eerste even de stek verlaat, is zijn visgerei verdwenen. Y. bestrijdt dat hij heeft aangeboden in ruil voor 40 euro de spullen terug te bezorgen.

De vriendin van de gedupeerde visser roept de mannen op 19 september naar haar huis, voor een verzoeningspoging. Daar komt het niet van. De benadeelde verlaat de woning, korte tijd later gevolgd door Y., die dreigt hem met een paraplu te slaan en hem 50 euro aftroggelt.  Op 30 september kijkt Y. bij een vriend over de schouder mee bij het pinnen. Hij rolt de pinpas, en haalt 150 euro uit de flappentap.

30 december 2011 tenslotte huurt Y. bij een bedrijf in zijn woonplaats een Audi A6. Die wagen wordt via Spanje weggesluisd naar Marokko. De verhuurder is tienduizenden euro’s armer en moet bovendien op de vuist met Y., die blijft volhouden dat hij zelf het slachtoffer is van een gemene truc van een Marokkaanse Hoofddorper. ,,Die intussen naar Friesland is verhuisd. Maar de politie doet geen enkele moeite hem te zoeken. Want ze hebben hun mannetje. Lekker makkelijk.”

De uitspraak is op maandag 11 maart.