Archief per maand:
Archief per jaar:

Hoofddorpse gooit mes naar agent: werkstraf geëist

‘Mamma, mamma niet doen’

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Alleen door opzij te springen, kon een politieman het mes ontwijken dat Soiy K. naar hem gooide. De 46-jarige Thaise uit Hoofddorp hoorde gisteren 240 uur onbetaalde arbeid eisen.

Daarnaast moet ze voor deze poging doodslag een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden krijgen, stelde de officier van justitie. Het proces tegen K. had al in juli moeten plaatshebben, maar was er geen tolk aanwezig.

Nu wel, zodat de rechtbank met de verdachte via de vertaler met haar kon praten over de gebeurtenissen op 23 augustus van het vorig jaar. Dat begon met drie glazen wijn, die K. bij een vriendin naar binnensloeg. Laat in de avond kwam ze thuis, kon de huissleutel niet vinden en wekte daarom haar partner.

Kinderen

Het leidde tot een echtelijke twist, die voor de met vele privéproblemen kampende K. de bekende druppel waren. Ze greep een groot mes en wilde daarmee zelfmoord plegen. Terwijl haar beide, wakker geschrokken kinderen angstig riepen: ‘Mamma, mamma niet doen’, belde K.’s man de politie.

Een agente ontfermde zich in de woonkamer over de rest van het gezin. Haar mannelijke collega deed in de keuken een poging K. te kalmeren. Dat lukte niet. In tegendeel, ze kwam met het mes recht op hem af. Op anderhalve meter afstand, spoot hij de doorgedraaide vrouw pepperspray in de ogen. Daarop wierp ze het mes. Ze had hem in de hartstreek geraakt, als hij niet snel had gereageerd.

K. heeft daarna nogt geprobeerd een tweede mes te pakken om haar werk af te maken. Slechts meer pepperspray en de houdgreep van de politievrouw voorkwam een nieuwe, levensbedreigende situatie. De verdachte kon zich hiervan niets meer herinneren. Ze betuigde uitvoerig spijt aan de politieman: ,,U hebt mijn leven gered.” Want zelfmoordneigingen heeft ze niet meer, aldus K. Ze leeft gescheiden van haar geliefden en werkt met hulp van reclassering en psychiater hard aan zichzelf.

De uitspraak is op 8 november.