Archief per maand:

IJmuidense drugsbende wordt geplukt

‘Aangetoond dat ik geld met pokeren verdiende’

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Peter S. (50), tot vier jaar cel veroordeeld in de Vista-drugsaffaire, meent te hebben aangetoond dat hij zijn geld verdient met pokeren. De officier van justitie gelooft hem niet.

Vista is de naam van een langdurig en intensief onderzoek naar een grote groep, hoofdzakelijk uit IJmuiden afkomstige verdachten van internationale drugssmokkel en -handel. Bij de rechtbank in Haarlem werd bijvoorbeeld vermeend kopstuk Freek de K. (58) veroordeeld tot acht jaar.

Het openbaar ministerie is echter nog niet klaar met De K. en consorten. Als het aan het OM ligt, staan de boeven hun vaak enorme zwarte winsten af aan de Staat. De K. zelf zou voor 3,5 miljoen euro geplukt moeten worden.

 

IJmuiden was de basis van de Vista-drugsbende.

IJmuiden was de basis van de Vista-drugsbende.

Boten

Dat gaat echter niet zonder slag of stoot, is deze week weer eens gebleken. De verdediging wil acht getuigen, onder wie gezinsleden, horen over de herkomst van de gelden en bezittingen van de IJmuidense zakenman. Freeks vrouw kan verklaren over boten en een appartement in Thailand. Zijn zoon zou meer duidelijkheid kunnen geven over contante betalingen en opbrengsten, onder meer uit de verkoop van aandelen van een Surinaams houtbedrijf. In april 2014 gaat dit proces verder.

Van Peter S. uit Nieuw-Vennep is begin dit jaar al 199.168 euro gevorderd. Dat bedrag heeft hij tussen 2004 en 2010 uitgegeven, terwijl hij volgens het OM geen legale inkomsten had. S. en zijn advocaat stellen daar tegenover dat het OM zijn huiswerk niet goed heeft gedaan. Daarom hebben ze zelf het bewijs aangeleverd dat S. wel degelijk zijn geld op een eerlijke manier verdiende en verdient. ,,Uit deze papieren van onder meer Holland Casino blijkt onomstotelijk dat mijn cliënt pokerde, dat dit winst opleverde en dat hij dit bij de fiscus kenbaar heeft gemaakt.”

S.: ,,Ik verdien gemiddeld 24.000 euro per jaar als amateur-pokeraar. Mijn ambitie is om beroepsspeler te worden.” De aanklager is niet overtuigd: ,,Uit de stukken blijkt slechts dat u het voornemen hebt om in de toekomst de kost met pokeren te verdienen. Ik zie geen belastingopgave, noch een ander document dat me doet afwijken van het oorspronkelijke bedrag dat u zou moeten worden ontnomen.” Als de rechtbank op 19 december daarin meegaat, moet de Venneper dus een kleine twee ton ophoesten.

Waarheidsvinding

S. is optimistisch gestemd over de uitkomst. Dat positieve gevoel heeft hij overgehouden aan het hoger beroep in de Vistazaak. ,,Het Amsterdamse gerechtshof doet gelukkig wel aan waarheidsvinding”, aldus S.

Hij doelt op de recente uitspraak van het hof inzake de Amerikaanse undercoveroperatie, die mede leidde tot de val van de Vista-groep. Het OM houdt tot de dag van vandaag vol dat de infiltrant van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) met het alias Mono niet in Nederland actief is geweest. Het OM zou zelfstandig hebben geopereerd in de Vistazaak.

Gelogen, stelden de raadslieden een maand geleden bij het hof. Er is sprake geweest van uitlokking van hun cliënten door Mono; vrijspraak moet volgen. Ze wilden daarom een reeks getuigen aan de tand voelen. ,,Het hof heeft de meesten toegewezen en laat zich, in tegenstelling tot de rechtbank, niet door het OM in de luren leggen”, aldus een tevreden S. In juni gaat het proces in Amsterdam verder.