Archief per maand:
Archief per jaar:

IJmuidense: ‘Ex-vriend heeft zichzelf gestoken’

Eis vier jaar voor bloedbad Orionweg

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – IJmuidense Mira F. (40) beweert luid snikkend dat haar ex-vriend zichzelf heeft gestoken. De officier van justitie gelooft haar niet en eist vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Het is bijna het eind van een proces, waarin de tranen rijkelijk vloeien bij de vrouwelijke verdachte. Ze kan maar niet bevatten dat haar levenspartner haar de schuld heeft gegeven van het bloedblad in hun flat aan de Orionweg in IJmuiden, 27 oktober 2013.

Rond 5 uur die bewuste ochtend belt ze de politie met de mededeling dat een ruzie met haar geliefde vreselijk uit de klauw is gelopen. Als de agenten en de ambulancemedewerkers de woning binnenkomen, zien ze een zwaar gewonde man. Hij moet minstens vijf keer met een mes zijn bewerkt. Het slachtoffer zegt tegen de vrouw: ‘Jij hebt het gedaan’.  Zij bijt van zich af: ‘Je hebt het zelf gedaan. Je bent gek in je hoofd’.

De politie gelooft de man. F. zit twee maanden in voorarrest, raakt naar eigen zeggen daardoor zwaar getraumatiseerd. Eenmaal vrij in afwachting van de rechtszaak duikt ze onder bij een kennis: ,,Ik durf de deur niet meer uit. In het dorp wordt me van alles verweten. Terwijl ik het niet heb gedaan.” Haar lezing van de avond voorafgaande aan het misdrijf: voor de zoveelste keer kreeg ze steeds weer klappen van haar stomdronken vent. Omdat ze van hem houdt, kruipt ze tenslotte toch in bed naast hem. Als ze wakker wordt, staat hij in de deuropening: ‘Mira, Mira, ik bloed.’

Lijnrecht

Gisteren probeert ze de rechters ervan te overtuigen dat hij zichzelf heeft verwond: ,,Hij heeft het eerder over zelfmoord gehad in een dronken bui. Daar zou iedereen beter van worden, zei hij.”  Zijn verhaal staat er lijnrecht tegenover. Ze hebben in bed ruzie gehad over jaloezie, zij loopt naar de keuken, er wordt een keukenla opengeschoven,  hij dut weer in en voelt plotseling pijn.

Waarom zou iemand zichzelf vele keren steken? Zich daarbij een slagaderlijke bloeding toebrengen? Zou een man het mes planten in zijn scrotum? Retorische vragen van de aanklager, die maar tot een conclusie kunnen leiden. Dat F. wel degelijk de dader is. Een vrouw die haar stevige drankgebruik bagatelliseert, die altijd de verkeerde mannen aantrekt, die volgens de reclassering de slachtofferrol omarmt.

F.’s advocaat vindt dat vrijspraak in de rede ligt. Zeven van de acht verwondingen zijn oppervlakkig,  volgens deskundigen een aanwijzing dat de rechtshandige IJmuidenaar met links het mes heeft gehanteerd.

De uitspraak is op 18 februari.