Archief per maand:
Archief per jaar:

IJmuidense moet 240 uur onbetaald werken

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem -Mira F. (40) uit IJmuiden is voor poging tot doodslag veroordeeld tot 240 uur onbetaalde arbeid en 180 dagen cel, waarvan 127 voorwaardelijk. Dat is aanzienlijk minder dan geëist.

De officier van justitie ging bij de vordering van vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk dan ook uit van poging tot moord. De rechtbank zag echter niets dat op voorbedachten rade leek in wat eindigde in een bloedbad met F.’s vriend als slachtoffer. Dankzij dit vonnis hoeft F. niet meer naar de cel, waar ze tot haar grote verdriet twee maanden in voorarrest doorbracht.

Het misdrijf voltrok zich op 27 oktober 2013 in de flat aan de Orionweg in IJmuiden. Politie en ambulancepersoneel vonden F.’s zwaar gewonde partner. Hij was in bed acht keer gestoken met een mes, door het dekbed heen en had daarbij een slagaderlijke bloeding in zijn rechterarm opgelopen.

Spijt

Het slachtoffer heeft direct gezegd dat F. de dader moet zijn. Er was niemand anders in huis. Hij sliep, had veel gedronken en werd wakker van de pijn. In de loop van de verhoren wilde hij de pil vergulden; tevergeefs trachtte hij de aangifte in te trekken. Want hij had spijt dat hij haar zo de huid had vol gescholden en had geslagen dat ze tot deze wanhoopsdaad was gekomen.

F.  heeft altijd volgehouden dat hij zichzelf heeft gestoken. De rechtbank legde die ‘vage’ verklaring naast zich neer. ,,Het is uitgesloten dat een rechtshandige, in zijn toestand, zich door het dekbed heen meermalen steekt met zijn linkerhand.”  Bij de straftoemeting werd in positieve zin voor F. er rekening mee gehouden dat het slachtoffer onder invloed zeer gewelddadig kon zijn. De IJmuidense is vaak en langdurig mishandeld.