Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Ik ben bokser, ik trap niet’

Werkstraf geëist tegen Jamie Saunders voor gewelddadigheden

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Jamie Saunders, de 27-jarige broer van de zingende tattooboys Dean en Ben,  heeft een reeks gewelddadigheden toegegeven bij de Alkmaarse rechtbank. 240 uur onbetaalde arbeid luidde de eis.

Daarnaast wilde de officier van justitie dat de in Zwaag woonachtige Saunders een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt. De zitting had plaats bij de meervoudige kamer (drie rechters), nadat vorig jaar in etappes de aparte feiten bij verschillende politierechters waren neergelegd.

Nu waren ze gebundeld tot een serie, waaruit een beeld opdoemde van een niets ontziende bruut die weinig aanleiding nodig heeft om mensen bont en blauw te slaan. In de rechtszaal corrigeerde Saunders dat beeld. Rustig, met goed gekozen woorden ging hij in op elke vraag van de magistraten. Ja, hij was in een periode dat het hem niet naar den vleze ging, soms onnodig hard er in gegaan. Had zich bemoeid met zaken die hem niets aangingen, voor agent, rechter en beul gespeeld: ,,Maar wat ik ook heb misdaan, ik heb mijn slachtoffers nooit geschopt als ze uitgeteld op de grond lagen.”

Staand

,,Want ik ben professioneel vechtsporter. Een bokser, ik vecht staand, ik trap niet.” Knietjes, ja die deelde hij wel uit. In het gezicht. Iemands gezicht naar beneden trekken en dan knie – ‘Het hardste deel van het lichaam’ – omhoog. Als ze dan nog niet genoeg hadden, kneep hij ze weg. ,,Even de ader in de hals afknijpen, raken ze bewusteloos en zijn ze als ze bijkomen poeslief. Weten ze niet eens meer wat er is gebeurd en hoe ze buiten weten raken.”

Op 13 juni 2010 pakte hij in Hoorn de lastige ex-vriend aan van een vrouw die die avond in Saunders’ gezelschap was. Twee (ex-)militairen die aan hun tijd in Afghanistan een posttraumatische stressstoornis hadden overgehouden,  maakten in het Hoornse uitgaansleven ruzie met een meisje op 20 maart 2011. Ook dit duo moest pijnlijk ervaren dat Saunders hardhandig kan optreden, zonder naar reden of oorzaak te vragen. ,,Dat zou ik nu niet meer doen.”

Hoerenloper

13 december 2011, Saunders werkte als beveiliger op de Alkmaarse hoerenstraat Achterdam, ging een lastige hoerenloper tegen de vlakte. Vier maanden eerder, op 6 augustus, was opnieuw een ‘vervelende’ ex – dit keer van Saunders huidige partner – aan de beurt voor een aframmeling. Diens boezemvriend nam de bedreigingen aan het adres van Saunders en zijn nieuwe geliefde over en moest dat bezuren op 23 februari 2012.

Net als beide voorgaande feiten, speelden de laatste twee zich af in Hoorn. 21 februari van het vorig jaar: Saunders had zijn BMW voor de tattoowinkel van de familie gezet. Een parkeerwacht dacht: fout geparkeerd en wilde een bon uitschrijven. Dat liet Jamie niet toe. Hij griste het bonnenboekje uit de handen van de geüniformeerde en gooide het over een hoog tuinhek. Dat hij zou hebben gedreigde de kaak van de toezichthouder  te fragmenteren, ontkende de verdachte.

De uitspraak is op 31 januari.