Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Ik heb aids’, riep hij en beet beveiliger in de hand

‘Eindelijk gerechtigheid’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Leon T. (37) ziet zichzelf als een moderne Robin Hood. Op een dag stal de Haarlemmer artikelen uit vijf winkels in Hoofddorp. Daar zou zeven maanden cel tegenover moeten staan.

De officier van justitie eiste bovendien dat T. een voorheen voorwaardelijke straf van vier maanden (ook voor winkeldiefstallen) alsnog uitzit. Want in de tweejarige proeftijd daarvan pleegde hij de feiten, waarvoor de draaideurcrimineel gisteren terechtstond.
T. heeft eerder verklaard dat hij alleen rooft van winkelketens, die hun personeel uitbuiten. In de door veel drugs en drank beïnvloede zienswijze van deze 21e-eeuwse Robin Hood horen Douglas, Intersport, Kruidvat, Bristol en Hema daar blijkbaar bij. De Hoofddorpse filialen van dit kwintet kregen op 9 maart van dit jaar bezoek van de verdachte.

Hema
Hij stopte een trainingsbroek, twee trainingsjacks, voor 59,96 euro aan scheergel en soortgelijke producten en twee flesjes Chanel-parfum in zijn tassen bij de eerste vier detaillisten. Ongemerkt en zonder betalen vervolgde hij zijn weg. Bij de vijfde, de Hema, ging het echter mis.
T. had een bakje garnalen en een brood achterover gedrukt, snelde langs de kassa en stapte naar buiten. Om daar te worden tegengehouden door een beveiliger, die hem opdroeg de gestolen waar terug te geven en mee te gaan naar de politie. Het eerste bevel volgde de dief op, het tweede niet. Nadat hij de garnalen en het brood op de vloer had neergelegd, wilde hij wegrennen.

Maar dat ging niet door. De bewaker greep hem vast, werkte hem naar de grond en hield hem daar, geholpen door Hema-medewerkers. T. was echter niet van plan zich zo maar over te geven. Hij schopte de beveiliger in het gezicht. De dikke lip die deze daaraan overhield, was niets vergeleken bij de angst die het slachtoffer wekenlang in de greep hield. T. had hem ook in zijn hand gebeten en daarbij geroepen dat hij aids had.

In de rechtszaal ontkende de Haarlemmer dit. In tweede instantie kon hij het zich niet herinneren. De aanklager vond dat hij 150 euro smartengeld aan de bewaker moet betalen.

De uitspraak is op 5 juli