Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Alleen transportlijn voor cocaïne getest’

Cees P. (63) heeft geen gram cocaïne gesmokkeld, maar slechts de transportlijn getest. Zegt hij. De advocaat-generaal gelooft de Medemblikker niet en eist drie jaar cel.

Het woord is eind juni aan het Amsterdamse gerechtshof. Dat had gisteren vele vragen aan de ex-politieagent, die volgens de rechtbank en het openbaar ministerie in eerste aanleg en in dit hoger beroep de initiatiefnemer, organisator en financier is van de import van ruim 120 kilo coke. Dat gebeurde tussen oktober 2011 en september 2012  op transfervluchten via Schiphol en met hulp van KLM-personeel.

Coklijn via Schiphol. Foto: commons.wikimedia.org

Coklijn via Schiphol. Foto: commons.wikimedia.org

Op de luchthavens in bijvoorbeeld Panama of op Aruba stopten bagagemedewerkers, nadat de koerier had ingecheckt, drugs in zijn of haar koffer. Op de Nederlandse luchthaven haalden collega’s  de coke uit de bagage, bestemd voor Rome of Barcelona, en gaven de buit buiten de poort over aan een medeplichtige. In maart 2012 werden partijtjes van een en bijna zes kilo verstopt tussen spijkerbroeken.

Overtuigend

Althans, dat is het scenario van marechaussee en OM op basis van veertien maanden afluisteren van telefoongesprekken en onderschepping van mailverkeer tussen de 20 verdachten. Een verhaal dat de rechters in 2013 zo overtuigend vonden, dat ze regisseur P.  overeenkomstig de eis tot drie jaar veroordeelden.

De Medemblikse ondernemer, die zijn straf er inmiddels op heeft zitten, blijft er bij dat hij onterecht is veroordeeld voor smokkel. Hij had hooguit de helft van die 36 maanden moeten hebben, omdat hij slechts de cokelijn heeft bedacht, voorbereid en uitvoerig getest. “In maart drie jaar geleden kreeg ik ernstige hartproblemen en ben ik gestopt, nog voordat er werkelijk coke werd binnengehaald. De rest is doorgegaan, zonder mij ergens in te kennen of mee te laten delen. Ik heb er niets aan verdiend, maar wel 8000 euro in gestopt.”

Als hij alleen maar proefzendingen deed, waarom werd er dan versluierde taal gebruikt, wilde het hof weten? Waarom al die details over kwaliteit en prijs, als er helemaal geen coke tussen de kleding zat? Waarom zegt hij dat hij binnen twee dagen een koper heeft? Waarom heeft niemand van de verdachten, behalve P., ooit iets verklaard over de tests?

Realistisch

“Die moesten zo realistisch mogelijk, zodat er niets fout kon gaan als we echt begonnen. Daarom hebben we – de man aan het begin en die aan het eind van de lijn en ik – de anderen nooit iets gezegd en ook gewoon betaald. Omdat het via Panama en Aruba fout ging met de koffers, kwam het experiment met de pakketjes.”

De verdachte is in de jaren negentig al veroordeeld tot vijf jaar cel voor drugshandel. Volgens de AG heeft vanwege geldproblemen die stiel weer opgepakt: “De opgelegde drie jaar vind ik dan ook passend.”