Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Ik wilde geen politiemensen doodrijden of zwaar verwonden’

5,5 jaar cel en tien jaar rijontzegging geëist tegen vluchtende inbreker

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Bryan S. (39) uit Waddinxveen bestreed in hoger beroep dat hij  politiemensen wilde doodrijden of zwaar verwonden in Spaarndam en Velsen-Zuid. De eis was 5,5 jaar cel.

De rijontzegging van tien jaar die de Haarlemse rechtbank S. oplegde, moet van de advocaat-generaal terugkeren in de uitspraak van het gerechtshof. Een jaar geleden was de eis zes jaar, maar kreeg de verdachte twee jaar minder. Nog te hoog, vond de verdediging. Dus was de gang naar Amsterdam onvermijdelijk.

Stroomstootwapen

Aan de wildwesttaferelen op 13 maart van het vorig jaar gingen inbraken en pogingen daartoe in Spaarndam vooraf. Waar de Zuid-Hollandse draaideurcrimineel  die feiten in Haarlem ontkende, gaf hij ze bij het hof ruiterlijk toe. Hij bekende twee Spaarndammers die hem door hadden, met een stroomstootwapen te hebben bedreigd. Erkende verder dat hij op die bewuste maartzondag onder invloed van hard drugs reed in een gestolen wagen.

Nu was dat S.’ ‘specialiteit’: hij haalde nooit zijn rijbewijs en ging toch al een kleine vijftien jaar per auto op dievenpad om zijn speed- en cokeverslaving te bekostigen. Bovendien stond hij bekend als vuurwapengevaarlijk. De, door Spaarndamse gedupeerden gealarmeerde politie Kennemerland hoorde van het Haagse korps met wie men van doen had. Daarop werd besloten alles uit de kast te halen om hem te arresteren. In de achtervolging ging het voor zes agenten bijna faliekant mis.

Een surveillance- en een hondengeleiderwagen wilden de Spaarndammerdijk op twee punten blokkeren. De drie dienders  konden echter net op tijd aan de kant gaan, om niet te worden geramd door op hen afstormende Citroën van S. Op de Noordzeekanaalweg trachtte een politie-VW de verdachte die achter hen reed tot stoppen te dwingen. Hij knalde achterop de Volkswagen en scheurde er zo dicht langs, dat de linkerbuitenspiegel aan gort ging.

Volgas

De motoragent die S. op de hielen zat in recreatiegebied Spaarnwoude, zag plotseling de Citroën volgas achteruit rijdend op zich afkomen. Hij viel, richtte zich op en besloot te schieten. Ook de bijrijder van de beschadigde VW  schoot op de Citroen, tot die met een rotvaart in de bebouwde kom terechtkwam en links en rechts geschrokken fietsers in de berm deed belanden. Tenslotte werd hij  gepakt voordat hij op de snelweg was.

Drie keer poging tot zware mishandeling op in totaal vijf agenten en een keer poging tot doodslag op de motoragent, vond de AG. ,,Motorrijders zijn nu eenmaal kwetsbaarder.”  De Waddinxvener hield een uitvoerig betoog dat hij slechts heeft willen vluchten: ,,Want ik had ze natuurlijk allemaal kunnen rammen. Deed ik niet, ik week uit.” Zijn advocaat meende dat zijn cliënt hooguit schuldig is aan vernieling van politie-eigendommen: ,,Hij had zeker niet de intentie agenten iets aan te doen.”

De uitspraak is op 6 december.