Archief per maand:

In elkaar geslagen, in bierzak gestopt en in rioolput gedumpt

Achttien jaar cel geëist voor poging moord op dochter

door arno ruitenbeek
amsterdam –  De Turkse Haarlemmer Salih K. (48) heeft in hoger beroep achttien jaar gevangenisstraf horen eisen. Hij zou twee jaar geleden in Haarlem hebben geprobeerd zijn vijftienjarige dochter op gruwelijke wijze te vermoorden. De verdachte blijft zowel de poging tot moord ontkennen, als seksueel misbruik van het meisje gedurende een jaar daaraan voorafgaand.
De Haarlemse rechtbank Haarlem veroordeelde K. in juni van het vorig jaar voor beide feiten tot veertien jaar cel. ‘Te laag’, vond het openbaar ministerie, dat ook in Haarlem dezelfde straf eiste als gisteren bij het Amsterdamse hof (achttien jaar). Hoewel het motief voor de misdaden nooit duidelijk is geworden, vermoedt het OM dat de incestueuze vader het kind voor zichzelf wilde hebben en jaloers werd toen hij bemerkte dat ze toch relaties aanknoopte met jongens van haar eigen leeftijd. Op 1 juni 2009 kwam ze ’s avonds te laat thuis, wat K. zo boos maakte dat hij haar opdroeg de volgende dag naar zijn werk – hij was schoonmaker in de Brinkmannpassage – te komen. De volgende dag ging ze vroeg in de ochtend, voor ze naar school moest, daarheen. Hij nam haar mee naar de kelder. Hij probeerde haar eerst te wurgen en sloeg met een zaklamp en een hamer meerdere keren op haar hoofd.
Toen zijn dochter zich voor dood hield, deed hij haar in een bierzak (een plastic zak om bier te vervoeren), knoopte die dicht en stopte haar in een rioolput. Hierna ging hij boven gewoon aan het werk. Toen de verdachte ‘s avonds bij de politie aangifte wilde doen van de verdwijning van zijn dochter, werd hij aangehouden. Want wat hij niet wist, is dat zijn dochter ondanks een kapot geslagen hoofd en een gebroken hand (daarmee had ze de slagen aanvankelijk afgeweerd) was ontsnapt uit de put en bij een naastgelegen winkel hulp had gekregen. Lichamelijk gaat het nu goed met haar, afgezien van zware hoofdpijnen. Geestelijk is ze echter zwaar beschadigd. Het OM vroeg het hof een schadevergoeding van 9675 euro toe te wijzen.
In de ogen van de verdediging moet voor beide beschuldigingen vrijspraak volgen. Er is geen bewijs voor de incest, die nota bene door het slachtoffer tegenover derden altijd is ontkend. De ontmoeting in de kelder had daar dan ook niets mee te maken, aldus advocate Esther Vroegh. K. wilde zijn in de put verstopte geheime spaargeld, 140.000 euro, delen met zijn lievelingsdochter. Ze kregen ruzie over ‘te laat thuiskomen’ en daarop zou K. haar inderdaad een paar keer met de zaklamp hebben geslagen. Daarvan had en heeft hij spijt. Ze rookten een sigaret, waarna hij aan de schoonmaak ging. Een onbekende moet hebben geprobeerd haar te doden en heeft het geld weggenomen. Dat zou verklaren waarom de politie bij het onderzoek geen cent heeft gevonden.
De uitspraak is op 14 juni.