Archief per maand:
Archief per jaar:

In hoger beroep celstraf geëist tegen notoire oplichtster

Zaanse vervalst loonstrook en werkgeversverklaring voor hypotheek

Van onze verslaggever

Amsterdam- De advocaat-generaal heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan veertien maanden voorwaardelijk geëist tegen Stephanie van der Z. De 42-jarige Zaandamse wordt gekenschetst als een notoire oplichtster.

Tussen januari 2007 en juni 2008 zou ze in Noord-Holland weer elf keer hebben toegeslagen. De rechtbank Haarlem veroordeelde de verdachte eerder tot de nu geëiste straf van 24 maanden, waarvan veertien als stok achter de deur. De straf in eerste aanleg viel lager uit dan de eis van 30 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk, omdat de rechters ‘meer dan het openbaar ministerie rekening houdt met het feit dat de vrouw twee minderjarige kinderen heeft en een terminale stiefvader’.

Vervalsen

De verdachte stapte toch naar het Amsterdamse gerechtshof. Waar het OM geen gas terugnam: ,,Van der Z. heeft verschillende ondernemers opgelicht. Bijvoorbeeld door een loonstrook en werkgeversverklaring te vervalsen, om daarmee bij een bank een hypotheek te verkrijgen. Daarnaast heeft de verdachte bij diverse bedrijven goederen en diensten afgenomen zonder daarvoor te betalen. Daaronder zijn een auto en een hotelovernachting.”

Ook boekte de Zaanse een vlucht in de  business class naar Singapore en Bali voor zichzelf en haar familie. Die reis moest worden geannuleerd wegens de ongedekte creditcard. Wat kosten voor het reisbureau met zich bracht.” Een psycholoog kwam eerder tot de conclusie dat de bij verdachte vastgestelde bipolaire stoornis (vroeger: manisch-depressief) de gedragskeuzen en gedragingen van verdachte ten tijde van de delicten niet beïnvloedde. De feiten kunnen haar dus volledig worden toegerekend, aldus de gedragskundige.

,,Het handelen van verdachte schaadt het vertrouwen dat ondernemers mogen hebben in hun klanten. Bovendien hebben ze een ontwrichtende werking op het economisch verkeer en de maatschappij”, aldus de AG. Die naast de deels voorwaardelijke celstraf een proeftijd van drie jaar vorderde, waarin Van der Z. onder reclasseringstoezicht komt te staan en in psychotherapie moet. De uitspraak is op 21 januari.