Archief per maand:
Archief per jaar:

In hoger beroep verrassend vrijspraak voor overval McDonald’s Santpoort-Noord

Vier jaar cel in eerste aanleg

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Bilal C. (25) is in hoger beroep vrijgesproken van de gewapende overval op de McDonald’s in Santpoort-Noord, 2,5 jaar geleden. Het bewijs is te mager, aldus het verrassende arrest van het Amsterdamse gerechtshof.

De advocaat-generaal had vier jaar cel geëist. Anders gezegd, de straf die de Haarlemse rechtbank de Amsterdammer vorig jaar mei ook oplegde. C. vond dat hij in eerste aanleg onterecht was veroordeeld  en ging in beroep.

Op zaterdag 27 maart 2010 rond 21.30 uur kwamen twee, met bivakmutsen vermomde en bewapende mannen het  fastfoodrestaurant binnen. Een van hen loste een schot. De bedrijfsleider werd bedreigd en moest 6400 euro aan inkomsten afgeven.

Ford

De daders verdwenen in een grijze Ford Sierra richting Haarlem. De wagen werd 29 maart teruggevonden in IJmuiden, dichtbij de woning van de ex-vrouw van Hamid A. Deze Amsterdammer is  een oom van C., en eigenaar van de Sierra. C. heeft de Ford op vrijdag 26 maart geleend, aldus oom.

C. was bovendien op 8 maart 2010 met de IJmuidense ook in de Mac geweest.  Hij droeg een broek en schoenen die lijken op die van een overvaller. Beveiligingscamera’s hebben dat vastgelegd.  Maar pas na de tv-uitzending ‘Opsporing verzocht’ in juni 2010 werd hij echt verdachte. De kijkers kregen de beveiligingsbeelden voorgeschoteld. Hamids ex uit IJmuiden reageerde op het programma. Ze meende C. aan zijn karakteristieke loopje te herkennen.  In afgeluisterde telefoongesprekken gebruikte een tante van Bilal dezelfde woorden. Ze herkende haar neef op de beelden.

Tegenstrijdig

De belastende verklaringen van de oom, de herkenningen en de telefoontjes waren voor de rechters voldoende bewijs om de Amsterdam naar de nor te sturen. De raadsheren daarentegen vonden de uitspraken van de opnieuw gehoorde getuigen veel te wisselend en tegenstrijdig om zonder twijfel te kunnen zeggen: C. was een van de overvallers. Ook al heeft hij, door aanvankelijk te zwijgen en later te ontkennen zonder met bijvoorbeeld een waterdicht alibi te komen, niet geholpen om de waarheid dichterbij te brengen.