Archief per maand:
Archief per jaar:

Inbreker (18) draait door in Koepel, volgens advocaat

Officier van justitie: niets van bekend
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Jeugdige inbreker Michel L. draait door in De Koepel, omdat hij een cel deelt met een oude boef. Zegt de advocaat van de achttienjarige IJmuidenaar. Volgens de aanklager is er niets loos.
L. is door het lint zijn gegaan in het huis van bewaring en heeft zelfs een weekje in de isoleercel doorgebracht, aldus zijn bezorgde raadsvrouw. De officier van justitie heeft van de directeur van De Koepel niets gehoord over geestelijke ellende bij L. ,,Wel is mij ter ore gekomen dat L. probeert wiet binnen te smokkelen.” Het verzoek van de verdediging om de IJmuidenaar na drie maanden voorarrest vrij te laten, wijst de officier af. De rechtbank is het met hem eens, om meerdere redenen.
In januari hebben L. en twee medeverdachten een reeks woninginbraken of pogingen daartoe gepleegd in onder meer Lange Nieuwstraat, Voermanstraat, Pleiadenplantsoen en Moerbergplantsoen. L. en een andere man zijn gepakt, maar werken vooralsnog niet erg mee met de politie. Zo hebben ze hun verklaringen op elkaar willen afstemmen. Zou L. worden vrijgelaten, kan hij contact zoeken met de derde verdachte en daarmee de opsporing bemoeilijken. Met de vier huidige aanklachten tegen L. lijkt de koek nog niet op.
Uit psychologisch onderzoek komt naar voren dat L. zwak begaafd. De advocaat stelde dan ook voor het minderjarigenstrafrecht toe te passen en het proces op 28 mei achter gesloten deuren te laten plaatshebben. De rechters wezen dat vooralsnog af. L. was, zij het net een maand, volwassen toen de inbraken plaatshadden. Er is geen aanleiding om hem als een kind te behandelen.