Archief per maand:
Archief per jaar:

Internetoplichter vindt straf te hoog

Internetoplichter Dennis H. (36) vindt zijn straf te hoog. Hij vraagt het Amsterdamse gerechtshof hem acht maanden kwijt te schelden. Advocaat-generaal R. Tdlohreg houdt vast aan de ‘Haarlemse’ celstraf van drie jaar.

Honderden Nederlanders en Belgen kochten tussen 2009 en 2012 spelcomputers, mobieltjes en vooral theater- en concertkaartjes via koopjessites als marktplaats.nl. Het geld waren ze kwijt, de spullen werden nooit geleverd. Veel gedupeerden zijn afkomstig uit Beverwijk, Velserbroek, Castricum, Haarlem, Heemstede, Hoofddorp, Hoorn en Zaandam.

Per benadeelde was het verlies ‘slechts’ een paar tientjes tot hooguit 306 euro. Reden voor de onderbezette politie om individuele aangiften terzijde te leggen, tot bij vluchtig onderzoek van de groeiende stapel de conclusie moest worden getrokken dat Dennis H. weer actief was. De oplichter was soortgelijke feiten in onder meer 2005 en 2010 al veroordeeld tot langdurig verblijf in de gevangenis, maar had in 2010 de kuierlatten genomen tijdens detentieverlof.

De notoire zwendelaar had de wijk genomen naar België en was daar op oude voet verder gegaan.   H. wierf onder het valse voorwendsel van thuiswerk Nederlandse katvangers. Omdat ze dachten daarvoor betaald te krijgen (wat nooit gebeurde), gaven ze hem hun bankpasjes. De kopers stortten de aankoopbedragen op de bijbehorende rekeningen.

De verdachte pinde in het dunbevolkte Belgisch-Zeeuwse grensgebied. Hij gebruikte uitsluitend prepaid-gsm’s, wisselde veelvuldig van simcard en kon zo uit handen van boze klanten en politie blijven. In 2012 was de koek echter op. De Belgische politie plukte hem uit een Brussels cybercafé en in 2013 sprak de Haarlemse rechtbank het vonnis uit: drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Van de 24 maanden zijn er zestien om. Via de reclassering is hij inmiddels terechtgekomen in een opvangcentrum voor daklozen met een detentieverleden op de Veluwe. Het hoger beroep is louter aangespannen om te voorkomen dat hij, als de resocilisatie mis gaat, terug moet naar de nor om de laatste maanden uit te zitten.

De AG had daar weinig mee te maken: ,,Hij is niet degene die bepaalt wanneer het genoeg is geweest.” Tdlohregs mening is mede gebaseerd op de scepsis van de hulpverlening over de motivatie van H. om de criminaliteit de rug toe te keren: ,,Er lijkt gerechtigde vrees voor de toekomst.”

De uitspraak is op 4 juni.