Archief per maand:
Archief per jaar:

Slachtoffer blijven verlamd na vijftien messteken en wurgpoging

Eis 10 jaar cel en tbs voor poging overval met zwaargewonde

 Amsterdam – Justitie heeft in hoger beroep tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een verdachte die op 26 april 2008 een overval wilde plegen in een woning. Hij heeft de bewoonster geslagen en geschopt, vijftien keer gestoken en geprobeerd te wurgen. De vrouw liep een dwarslaesie op en is daardoor blijvend verlamd.

De advocaat-generaal vindt de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging moord en poging tot diefstal met geweld. ,,De verdachte heeft eerst geprobeerd de vrouw om het leven te brengen door haar meerdere keren in haar lichaam te steken. Vervolgens heeft hij geprobeerd haar te wurgen. De verdachte is er van uitgegaan dat hij haar daadwerkelijk om het leven had gebracht”, aldus de AG bij het Amsterdamse gerechtshof.
Een langdurige gevangenisstraf is passend bij de ernst van het feit, aldus de AG. ,,De verdachte heeft van te voren de overval gepland en voorbereid. Daarbij heeft hij van tevoren bedacht hoe hij makkelijk de woning in zou kunnen komen als koerier. Hij heeft tie-rips meegenomen om zijn slachtoffer te binden. In de woning is hij zonder enige aanleiding ontstoken in grote woede en razernij en heeft hij excessief geweld gebruikt tegen het slachtoffer. Door dit geweld is het leven van het slachtoffer voor altijd ingrijpend veranderd. Zij zal nooit meer kunnen lopen, uitgaan of werken op de wijze waarop zij dat tot die dag heeft kunnen doen.”
Op basis van het psychiatrisch en psychologisch onderzoek dat in hoger beroep heeft plaatsgehad moet de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. De man moet behandeld achter gesloten deuren van een tbs-kliniek.
De rechtbank in Alkmaar veroordeelde de man eerder tot tien jaar cel wegens poging doodslag en poging diefstal met geweld. De officier van justitie had vijftien jaar geëist voor poging moord en poging diefstal met geweld. Zowel justitie als de verdachte ging in hoger beroep.
Uitspraak op 14 september.