Archief per maand:
Archief per jaar:

Jaar cel voor Theo K. (65)

West-Friese oplichter moet ook 240 uur onbetaalde arbeid verrichten

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – De West-Friese oplichter Theo K. (65) is in hoger beroep veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Het gerechtshof legde hem daarnaast 240 uur onbetaalde arbeid en een boete van 5000 euro op.

Het arrest is overeenkomstig de eis van de advocaat-generaal. K. moet ergens 10.000 euro vandaan halen om de schade van gedupeerden te vergoeden. Dat is een fractie van het geld, dat K. en zijn kerstboom aan (inmiddels) failliete bedrijven hebben laten verdwijnen volgens de slachtoffers. Maar het openbaar ministerie heeft een selectie gemaakt  uit het grote aantal zaken.

De straf bij het hof is aanzienlijk lager dan bij de Alkmaarse rechtbank in juni 2011. Daar kreeg hij zestien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. In het appelproces is onder meer rekening gehouden met de leeftijd van de Wervershover en de tijd die verstreek tussen de feiten en het moment dat hij moest terechtstaan.

Met name met verzekerings-, boekhoud-, beleggings- en bankbedrijf  De Hoek haalde K. vreemde kunsten uit. Klanten – onder wie de nodige familieleden – zagen niets terug hun spaarcenten, hypotheken en leningen aan K., laat staan dat de beloofde hoge rentes werden uitgekeerd.  Hij werkte met valse salarisspecificaties, werkgeversverklaringen en inkomstenverklaringen. Hij had geen bankiersvergunning  en liet zich aan de autoriteit Financiële Markten (AFM) niets gelegen liggen.

De geruchten willen dat K. honderdduizenden euro’s heeft verloren bij het gokken. Aangezien hij alles ontkent en de administratie een chaos was, zal de waarheid waarschijnlijk nooit boven water komen.