Archief per maand:

Jack reed met koffertjes vol contant ‘familiekapitaal’ naar buitenlandse banken

Twee jaar cel geëist voor witwassen drugsgeld door Beemsterling

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De 50-jarige Zeljko M. uit Middenbeemster dreigt voor twee jaar achter tralies te verdwijnen. Volgens het openbaar ministerie heeft de voormalige uitbater van seksclub De Boerderij in Westbeemster tussen 2004 en 2009 bijna 600.000 euro aan drugswinsten witgewassen. De verdachte hield bij de Haarlemse rechtbank vol dat het geld afkomstig uit het, door hem beheerde familiekapitaal.

Het proces tegen de Kroatische Nederlander, door vriend en vijand Jack genoemd, heeft zich maar liefst vier jaar voortgesleept.  ,,Dat lag niet aan het OM en daarom heb ik ook geen strafvermindering in mijn eis opgenomen”, zei de officier van justitie van het functioneel parket  (OM-filiaal dat grootschalige fraudezaken aanpakt) tegen de rechters. M. heeft, volgens de aanklager, niet bepaald meegewerkt om de waarheid boven water te krijgen. ,,Bovendien moest op verzoek van de verdediging een stel getuigen in Kroatië worden ondervraagd, wat veel tijd kostte.”

Bikkelhard

Jacks moeder en zus bijvoorbeeld hebben verklaringen afgelegd, die zijn verhaal moesten ondersteunen dat pa en ma met bikkelhard werken als taxichauffeur en serveerster honderdduizenden euro’s bijeen hebben gesprokkeld. Zoonlief, die in 1985 zijn geluk ging zoeken in Nederland, werd de beheerder van het kapitaal. M. investeerde het zogenaamd, deels in de seksboerderij aan de Wormerweg in Westbeemster en een appartement in Zagreb.

De officier geloofde er geen snars van. Want waarom deed Jack bijna al zijn, niet bepaald geringe zaken met contanten? Hij leende kennissen en zakenrelaties naar eigen zeggen geld om gokschulden af te lossen, voor investeringen in Turkije of een hypotheek. Maar dat ging niet, zoals te doen gebruikelijk, via bankrekeningen. Maar met koffertjes vol cash.

,,Zo deden we dat in Joegoslavië en later in Kroatië, waar de economie en de banken instabiel waren”, legde de Beemsterling uit. De ‘vrienden’ werd het vel trouwens over de oren gehaald, stelde het OM. Met rentes, oplopend tot veertien procent en niet zelden doorbetaling als de aflossing al rond was. Het antwoord op de vraag, waarom hij de stapels bankbiljetten in zijn auto meenam en stortte op, zo gewantrouwde rekeningen in Kroatië, maar ook Zwitserland en Duitsland, moest M. schuldig blijven. Evenmin werd op de zitting duidelijk waarom zijn rekeningen op naam stonden van, onder meer zijn moeder en een ex-vriendin annex oud-werkneemster van De Boerderij.

Verbergen

Blijkbaar had Jack het nodige te verhullen en te verbergen voor onder meer de belastingdienst, meende de aanklager. Zijn Mercedes cabrio en de VW Golf van zijn levenspartner stonden op naam van bekenden. De vrouw was op papier de chef van De Boerderij, terwijl Jack er in werkelijkheid aan de touwtjes trok. Hij vervalste een werkgeversverklaring en een loonstrook om een hypotheek te krijgen.

Uit een eerdere veroordeling wegens cocaïnehandel en innige contacten met Colombianen (het Zuid-Amerikaanse land is dé leverancier van coke) heeft het OM maar een ding kunnen destilleren: Jacks geld was drugsgeld dat witgewassen werd. Op al zijn bezittingen is beslag gelegd; als het aan de officier ligt, wordt hij kaalgeplukt.

De uitspraak is op 20 juli.