Archief per maand:
Archief per jaar:

Jeugdige cybercriminelen opgepakt

Vijf jongeren zijn opgepakt voor de grote cyberaanvallen op internetproviders en Ziggo en KPN in zaugustus. De verdachten komen uit Den Helder, Schoorl, Vinkeveen, Berkelland en Lochem.

Vier zijn minderjarig (veertien tot zeventien jaar), een van hen is 21. Alleen woonden nog thuis. In de ouderlijke woningen heeft de politie computers, mobiele telefoons, externe harde schijven en usb-sticks in beslag genomen.

Ziggo werd in augustus twee avonden lang getroffen door grote DDos-aanvallen. Bij zo’n aanval krijgt een bepaalde server zoveel internetverkeer, dat de server het niet meer aankan. Door de storing zaten ongeveer 1,8 miljoen klanten de provider zonder internet. Ook KPN was het doelwit van DDos-aanvallen. Tijdens het politieonderzoek werd de DDos-aanval anoniem op internet opgeëist.

Dreigement

In videoboodschappen op YouTube werd gedreigd met nieuwe aanvallen. De indruk ontstond dat de jongens wilden laten zien dat zij tot grote dingen in staat zijn, zoals de internetprovider platleggen. Volgens het openbaar ministerie zijn dit ernstig strafbare feiten, waar jaren cel op staan. Hen wacht een strafblad en ze moeten mogelijk de aangerichte schade vergoeden.

De jongens zijn gisteren de hele dag verhoord en mochten daarna naar huis, in afwachting van verdere vervolging en het proces.