Archief per maand:
Archief per jaar:

Jonge Marokkanen stelen zich de gevangenis in

Tegen lamp gelopen door mobieltje

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Ali el K. is tegen de lamp gelopen door zijn eigen mobieltje. Op de gsm stonden filmpjes van inbraken die de negentienjarige Haarlemmer pleegde. Veertien maanden cel dreigt.
De politie stuitte bij toeval op El K. en zijn vriendjes. Twee agenten die rond een uur of vier in de ochtend van 24 november 2011 patrouilleerden in het uitgestorven centrum van Haarlem, kwamen de vaker voor diefstallen veroordeelde Haarlemmer en Zandvoorter Mochine R. (19) tegen. Vreemd: ze droegen handschoenen, dubbele kleding en het was 9 graden Celsius.
Op de looproute van het duo werden een breekijzer en een schroevendraaier gevonden. R. had een bromfietssleutel op zak en die bleek te passen op een scooter die iets verderop stond.  Later bleek dat die gestolen was. Het bezit van inbrekersgereedschap was echter niet voldoende om het tweetal lang in de cel te houden.
HorlogesTerwijl El K. en R. genoten van hun herwonnen vrijheid, kwam een melding binnen van een inbraak in de Lange Veerstraat. De gedupeerde miste twee horloges. Zo goed als zeker, meende de politie, hadden de twee daar iets mee te maken. Het onderzoek begon en leverde tenslotte bewijzen op voor acht misdrijven die de, in wisselende samenstelling werkende groep zou hebben gepleegd.  Met veel dank aan El K.’s in beslag genomen mobiele telefoon, die op het bureau achtergebleven was.

De recherche ontdekte op de gsm filmpjes en geluidsopnamen van vijf delicten. Een inbraak in restaurant Karmozijn aan de Gierstraat, in de nachtelijke uren van 10 november vorig jaar. Twee dagen later bij koffiehuis de Rotonde aan het Badmintonpad, weer drie dagen later bij sportclub Olympia aan het Turnhoutpad, alle in Haarlem.
Op 19 november verplaatste de actie zich naar café De Eerste Aanleg aan de Raadhuisstraat in Heemstede. Drie dagen erna moest café Baanzicht aan de Kloosterstraat in Beverwijk er aan geloven. De drie hoofdverdachten, naast El K., R. ook Haarlemmer Driss M. bleven tot 1 december doorgaan. Die dag stonden ze op het punt op bij Bar Biertje aan de Leidsevaart in te breken. Een getuige waarschuwde de politie, die het trio snel in de kraag vatte.  Ze hadden zich verstopt op het oude Connexxion-terrein. M. had een boksbeugel in zijn bezit.
VerjaardagDiezelfde Driss M., die zijn negentiende verjaardag vierde bij de Haarlemse rechtbank, kwam vrij. Om op dezelfde voet verder te gaan. Met een maatje pikte hij sieraden bij juwelier Venus aan de Gierstraat  in Haarlem op 26 januari. Het was een van de weinige ‘klussen’ met echte buit. Bij de rest was de schade groot, en de opbrengst vaak niet meer dan een paar tientjes. Tegen M. werd tien maanden cel geëist. De uitspraken zijn over veertien dagen.

R. komt later voor. Net als zijn kompanen was hij op vrije voeten tot het proces, maar twee dagen voordat hij moest terechtstaan ging hij opnieuw in de boeien. Voor een nieuw misdrijf, waarover het OM geen uitlatingen wil doen.