Archief per maand:
Archief per jaar:

Jongeren worden rechtspraakreporters

Het paleis van justitie in Amsterdam.

Het paleis van justitie in Amsterdam.

De rechtspraakreporters worden geïnstalleerd op de eerste dag van de week voor de rechtspraak, 7 september. Deze jongeren gaan bloggen en vloggen (video’s maken) over de rechtspraak.

De elf rechtspraakreporters, tussen de vijftien en 20 jaar, solliciteerden op deze nieuwe, unieke functie bij de rechtspraak. De verslaggevers communiceren via hun eigen sociale media zoals facebook en instagram met hun achterban. Daarmee geven ze hun leeftijdgenoten een kijkje in de keuken van de rechtspraak.

Brugfunctie

Per ressort worden rechtspraakreporters aan gerechten gekoppeld. Ze geven hun mening over het recht, rechtszaken en andere rechtsfeiten vanuit hun eigen visie. “Zo vervullen ze een brugfunctie tussen de rechtspraak en de jeugd, met het doel de kloof hiertussen te verkleinen”, hoopt de raad voor de rechtspraak.

Voorzitter van de raad Frits Bakker en Herman van der Meer, president van het gerechtshof Amsterdam zullen de reporters maandag om 10.30 uur installeren in het paleis van justitie aan het IJdok in Amsterdam.

Naast de installatie worden tijdens de  week van de rechtspraak 7 tot en met 12 september) ook nog andere activiteiten georganiseerd. Zo bezoeken alle gerechten bovenbouwklassen van vmbo en havo. Aan de hand van filmfragmenten bespreken rechters met leerlingen casussen met het thema ‘De keuze tussen vrijheid en veiligheid’. Hierbij komen leerlingen op de stoel van de rechter te zitten.

Ongelukkig

Het moment van de week is vrij ongelukkig. Zeven rechtbanken, waaronder die in Alkmaar, worden uitgekleed. Gisteren was in de Kaasstad al een demonstratie tegen de ontmanteling van het ‘recht in de regio’.