Archief per maand:
Archief per jaar:

JONGSTE OVERVALLER ALSNOG VEROORDEELD

Straffen voor helers vallen lager uit in hoger beroep

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – De jongste overvaller van de Haarlemse juwelier Langerak op 27 oktober 2010 is in hoger beroep alsnog veroordeeld. De destijds slechts zestienjarige Abdellah ‘Appie’ B. kreeg acht maanden jeugddetentie.

Bovendien moet hij zijn aandeel van 13.000 euro in de buit aan de Staat afgeven. De Haarlemse rechtbank had de negentienjarige Amsterdammer B. vrijgesproken, ook van een overval op een levensmiddelenwinkel in Amsterdam in maart 2008. Het bewijs ontbrak, meenden de rechters. Het Amsterdamse gerechtshof dacht daar dus anders over, en niet alleen bij hoofdverdachte B. wiens proces in Haarlem maanden moest worden uitgesteld omdat hij ontsnapte uit de jeugdinrichting.

Het hof achtte bewezen dat Mahmut Y., slechts een paar maanden ouder dan B., op 22 oktober 2010 betrokken was bij de verkenning van de juwelierszaak in de Anegang in Haarlem. De eerder vrijgesproken hoofdstedeling Y. kreeg eveneens acht maanden jeugddetentie, maar daarvan de helft voorwaardelijk.

Vrijspraken

Van de negen verdachten werden in Haarlem er zes vrijgesproken. In hoger beroep ‘maar’ vier. De advocaat-generaal had daar in het driedaagse proces begin deze maand al op aan gestuurd. Wat tot verbazing bij de raadsheren en de verdediging leidde, omdat het openbaar ministerie nota bene appel had aangetekend tegen het vernietigende vonnis in eerste aanleg, na eisen tot vier jaar. De verwachting was dat het OM met nieuw, sluitend bewijs zou komen en dat bleek niet het geval.

Net als eerder kreeg overvaller Nouaman T. destijds zeventien) twee jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De dertien mille die hij opstreek, raakt hij kwijt. De enige niet-Amsterdammer in het negenkoppige gezelschap, juwelier Joey P. (23) in Den Bosch, liep op tegen negen maanden, waarvan een derde als stok achter de deur. Zijn zwarte winst van 23.631 euro moet hij inleveren. Op 29 oktober kocht hij de 5,6 kilo, van Langerak gestolen goud op.

Achmed el K. (20) die het goud naar Brabant bracht, is veroordeeld tot een jaar cel; vier maanden hoeft hij niet uit te zitten als hij zich de komende twee jaar koest houdt. Tegen P. en El K. was een jaar cel respectievelijk vijftien maanden geëist.