Archief per maand:
Archief per jaar:

Juriste vecht ontslag bij gemeente Haarlem aan: ‘Ik ben weggepest’

Aangiften laster, smaad en ongewenste omgangsvormen tegen ambtenaren

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Een juriste vecht haar ontslag bij de gemeente Haarlem aan. Bij de bestuursrechter in Alkmaar heeft ze gisteren een boekje opengedaan over leidinggevenden en collega-ambtenaren: ,,Ze hebben me weggepest.”

De senior juridisch adviseur zit al ruim een jaar overspannen thuis, als ze in mei te horen krijgt dat haar per 1 juni eervol ontslag was verleend. De vrouw, sinds 2006 werkzaam bij de hoofdafdeling middelen & services, pikt dat niet. Officieel, omdat het wettelijk niet is toegestaan om iemand te ontslaan tijdens ziekte.

Teruggedraaid

Ze wil dat de rechter op 26 juli bepaalt dat de ontslagprocedure wordt teruggedraaid. Het liefst gaat ze weer aan het werk. Anders eist ze een regeling die haar financieel niet dupeert. Op de zitting vertelt ze dat ze 1400 euro per maand inlevert. ,,Ik krijg geen vakantiegeld, eindejaarsuitkering en pensioen meer. Het kan zelfs nog erger worden. Want het UWV twijfelt of ik wel recht heb op een ziektewetuitkering. Het is niet uitgesloten dat ik in de ww beland.”

Op de achtergrond speelt een, volgens haar, jarenlange ‘vuile oorlog’ tegen haar.  ,,Ik ben als specialist ruimtelijke ordening binnengehaald op heel strategische dossiers. Als buitenstaander ben ik een luis in de pels, een direct gevaar voor de vele incompetente lieden die het voor het zeggen hebben.”

Haar tegenstanders hebben haar zo lang getreiterd en ondergeschikten onder druk gezet om hetzelfde te doen, dat ze in januari 2011 ziek wordt. Veertien dagen later wil ze een lijmpoging doen: ,,Maar het secretariaat had de opdracht gekregen mij niet beter te melden. Ook is er een vernietigend onderzoek naar mijn functioneren in elkaar geflanst.”

Neergesabeld

Tegen de collega’s die haar neergesabeld hebben (ze zou lange pauzes nemen, vaak afwezig zijn, niet ‘communiceren’ ), doet ze aangifte van laster en smaad bij de politie. Haar superieur heeft al een aangifte aan zijn broek wegens ongewenste omgangsvormen. ,,Er gaat een beerput open”, belooft de ontslagene.

Advocaat namens de gemeente I. Burger doet bij de rechter de aanvallen met een schouderophalen af: ,,Ze creëert haar eigen werkelijkheid. Er is een onwerkbare situatie ontstaan, een onherstelbare impasse. Hoewel de gemeente daar een ondergeschikte rol in speelt,  is haar toch een prachtige regeling aangeboden.”