Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Justitie draait ondernemer de nek om’

Drie jaar cel geëist tegen Haarlemse vuurwerkhandelaar

door arno ruitenbeek
alkmaar –  De officier van justitie eiste gisteren tegen Aad T. (32) uit Haarlem drie jaar cel, waarvan een voorwaardelijk voor illegale vuurwerkhandel en inzameling van oud ijzer, eind 2007. Ook zou de ondernemer destijds een wietplantage hebben gehad en ruim 55.000 euro aan misdaadgeld hebben witgewassen met de aankoop van luxe spullen.
Het proces had bij de Alkmaarse rechtbank plaats, doordat het onderzoek van de recherche begon bij twee Heerhugowaarders. Zij werden verdacht van handel in zwaar, voor Nederlandse consumenten streng verboden vuurwerk. Uit observaties en afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat zij hun Chinese rollen, vlinderbommen, lawinepijlen en Romeinse kaarsen betrokken van onder anderen ‘een oudijzerboer uit Haarlem’, Aad T. De aandacht van de politie richtte zich vervolgens hem.  

Camper

Bij zijn arrestatie op 20 november 2007 werd 1057 kilo van het gevaarlijke knaltuig gevonden in een camper, auto en aanhangwagen op het erf van het huis van T.’s ouders aan de Amsterdamsevaart in Haarlem. Voor de opslag van het vuurwerk was nooit een vergunning aangevraagd. Laat staan dat die was verkregen, want zo’n voorraadruimte moet voldoen aan zeer zware bouw- en beveiligingseisen. De rechercheurs waren echter nog niet klaar op dit adres. In de kelder van de ouderlijke woning bleek een henneptuin met 245 planten te staan. De stroom was buiten de meter om geleid, en afkomstig van een dieselaggregaat in de tuin. Want de electriciteit was sinds april van dat jaar afgesloten na ontdekking van een wietplantage. De vrijstaande woning is ontruimd en volgens Wolters later afgebrand.
Sinds 1952 zit de familie T. in de oudijzerhandel. Vader (inmiddels overleden) had een miljoenenbedrijf, aldus advocaat D. Wolters. Aad T. begon voor zichzelf met de inzameling, maar had volgens justitie niet de juiste registratie om behalve bij particulieren ook bij bedrijven tv’s, koelkasten en ander afval mee te nemen. Vanaf 2008 heeft T. wel alle papieren.Mercedes

Justitie verdenkt hem er tenslotte van dat hij het zwarte geld dat hij met die criminele activiteiten heeft verdiend, heeft gewit. Hij zou 55.490 euro hebben besteed aan bijvoorbeeld een Mercedes C200, een speedboot, een paardenstalling en -trailer en een vakantie op Mallorca. Die 55 mille zou hij nu moeten afstaan aan de Staat.

De raadsman betoogde dat de 691 kilo Chinese rollen nooit zijn onderzocht. ,,Justitie neemt slechts aan dat er, tegen de regels in, meer dan alleen legaal zwart buskruit in zat. Zodoende is niet te bewijzen is dat 70 procent van de partij illegaal was.” Wolters vroeg vrijspraak voor dit feit en voor de inzameling: ,,Hem is bij de start nooit verteld dat hij op een lijst moest staan.” Witwassen had T. nooit gedaan, zei de advocaat: ,,Zijn ouders waren rijk en gaven hem vaak wat. Zijn schoonmoeder en zwager waren de eigenaren van de auto respectievelijk de boot, maar hij kocht ze omdat hij altijd en overal korting vraagt en krijgt.” 3,5 jaar na de arrestatie de eigenaar van een goed lopend bedrijf en een gezin met drie jonge kinderen de cel in sturen vond Wolters bespottelijk: ,,U draait ze de nek om.”
De uitspraak is op woensdag 1 juni.