Archief per maand:
Archief per jaar:

Justitie niet erg actief op zoek naar ‘gevaarlijke crimineel’, aldus strafpleiter Van Halderen

Bedenker sadistische overval nog steeds voortvluchtig

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De Pool, die de sadistische overval bedacht op landgenoten in IJmuiden in april 2011, is nog steeds voortvluchtig.  Justitie is ook niet erg actief op zoek naar deze ‘gevaarlijke crimineel’.

Dat laatste vermoeden uitte John van Halderen, advocaat van medeverdachte Leszek P. (22) uit Leiden, gisteren bij de rechtbank. De officier van justitie reageerde: ,,Het zoeken naar deze man is als zoeken naar Pino in Sesamstraat. Want dat bestaat niet.”

Vals

Naar nu blijkt, heeft de gezochte zich bediend van een valse naam en zat hij niet in een Poolse gevangenis voor moord en afpersing. Zoals een andere verdachte, Bartek T.  De aanklager: ,,Ik heb er voor gezorgd dat hij onder zijn eigen naam internationaal gesignaleerd staat, meer kan ik niet doen.”

Het is dus maar de vraag of de voortvluchtige kan worden opgepakt voor het proces dat staat gepland voor 11 oktober. Er is rust geen zegen op deze zaak, aldus Van Halderen: ,,Medeverdachte Mariusz W. (33) uit IJmuiden is kort na de overval aangehouden door de politie Haaglanden. Hij zat in een gesignaleerde auto. Hij geeft zijn laptop en gsm af. Daarop staan respectievelijk een filmpje en foto’s van het toegetakelde vrouwelijke slachtoffer. Drie dagen later geven ze hem die spullen terug, omdat het om een gestolen auto ging.”

Verdwenen

Het laat zich raden dat dit bewijsmateriaal verdwenen is. ,,Gelukkig hebben ze kopietjes gemaakt”, stelde een cynische strafpleiter vast. De foto’s van de aangerande vrouw en de verklaringen in het strafdossier zijn wel zo schokkend, dat de rechtbank er niet over peinsde W., P. en Jacek N. (43) vrij te laten. De advocaten van N. en W. hadden daar om gevraagd.

De vijf Polen drongen op 15 april 2011 gemaskerd en bewapend met stroomstootwapens en messen een schuur aan de Van Wassenaerstraat in IJmuiden binnen. Daar woonde een bevriend Pools stel, van wie ten onrechte werd aangenomen dat ze veel geld thuis hadden. De vrouw werd uitgekleed en gedwongen tot seksuele handelingen. Daarvan zouden de laptop- en gsm-opnamen zijn gemaakt. Haar vriends knie zou met een boormachine worden bewerkt als hij niet meewerkte. Het kwintet verdween met 600 euro, bankpassen, navigatiesystemen en een mobieltje.