Archief per maand:
Archief per jaar:

Kaalplukken Holleeder in herkansing


geldzakAmsterdam -De plukzezaak, waarbij topcrimineel Willem Holleeder miljoenen euro’s aan de Staat zou moeten afstaan, moet over.

Volgens het Amsterdamse gerechtshof wekte een van de Haarlemse rechters een ‘ontoelaatbare’ schijn van partijdigheid. De rechtbank moet de zaak nu in andere samenstelling behandelen.

De rechtbank in Haarlem oordeelde in juli 2012 dat van Holleeder bijna achttien miljoen euro mocht worden afgepakt. De topcrimineel zou dat geld hebben verkregen met het afpersen van onder anderen de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Een van de rechters die zich over de zogenoemde ontnemingszaak boog, gaf voorafgaand aan de behandeling een interview aan De Telegraaf over de strafzaak tegen ‘De Neus’ en over Holleeder zelf. Door dat interview vindt het hof dat Holleeder bang mocht zijn dat de rechter ‘vooringenomen’ tegenover hem stond. Van daadwerkelijke bevooroordeling was volgens het hof geen sprake.

Tijdens de behandeling van de zaak was destijds al geprobeerd de rechtbank te wraken, wat betekent dat wordt verzocht de rechters te vervangen. Dat wrakingsverzoek werd echter afgewezen, omdat in het krantenartikel alleen een strafzaak en niet de ontnemingszaak aan de orde kwam.