Archief per maand:
Archief per jaar:

Kanjers van thrillers

Ellory schildert gelijk Bosch leven in hel

R.J. Ellory: De helden van New York
Uitgever De Fontein
19,95 euro
Ik was niet bang, dat Ellory me zou teleurstellen met een nieuwe aflevering van ‘de criminaliteit in de VS’. Als er een is, die gelijk Jeroen Bosch het leven in de hel kan schilderen, is het deze auteur. Maar de vraag was even of hij, na ‘Een mooie dag om te sterven’, nog eens zo keihard kon uithalen en tegelijkertijd zo ontroeren. Wees gerust, hij heeft het ‘m weer geflikt.
De tegendraadse rechercheur Frank Parrish leidt ons door de bizarre wereld van de snuffmovies. De jonge meiden die worden misbruikt, gemarteld en vermoord hebben gemeen dat ze langs jeugdzorg- en adoptieambtenaren moesten. De zielenroerselen van de ervaren diender Parrish (de politieleiding heeft hem verplicht psychotherapie te doen), de knappe intrige en sublieme ontknoping blijven gegarandeerd lang hangen.
Arno Ruitenbeek
Zie ook de recent verschenen Detective & Thrillergids van Vrij Nederland

Dodelijk giflucht van Russische geheime dienst

William Ryan: Staat van terreur
Uitgever Karakter
19,95 euro
‘Vaderland’ van Robert Harris gelezen? Dan weet u hoe zwaar Ryans rechercheur Korolev het heeft in het Moskou van 1936, de uitgehongerde hoofdstad van Stalins ‘staat van terreur’. De sympathieke militsia-man moet zijn bijbeltje verbergen onder een plank in het appartement dat hij moet delen met een weduwe en haar kind.
Een kameraad die ervoor uitkomt te geloven, kan een enkele reis Siberië boeken. Of de hel, en de vraag is wat erger is. Martelmoorden die Korolev onderzoekt, wasemen de dodelijke giflucht uit van de NKVD, de voorganger van de nog meer gevreesde KGB en de huidige SVR (de laatste tijd veel in het nieuws door de Nederlandse spion Raymond P. ). Ook dat is een valkuil voor de speurder.
 Intrige, karakters en sfeer zijn minstens zo goed als die van ‘Gorki Park’ van Martin Cruz Smith, of ‘Kind 44’ van Tom Rob Smith. De kritische ondertoon jegens de socialistische heilstaat smaakt naar meer.
Arno Ruitenbeek
Zie ook de recent verschenen Detective & Thrillergids van Vrij Nederland