Archief per maand:
Archief per jaar:

Kankertherapie wordt niet vergoed

Bedankt, CZ.

Bedankt, CZ.

Wat is dit toch voor een maf land?

Wat is dit toch voor een maf land?

Een zooitje, klerenboel, bananenrepubliek. Deze en andere, nog minder fraaie benamingen vielen de laatste weken regelmatig in ons huis. Dat niet onder water staat, of in een Vogelaargetto (die we weigeren prachtwijk te noemen).

Reden voor onze, nog immer toenemende boosheid en irritatie is het zorgverzekeringssysteem. U weet wel: een ezel stort elke maand een fors bedrag in een bodemloze put – in ons geval CZ – en ontvangt eens in de paar weken een fikse rekening van de koning van Wezel, want eigen risico 350 euro per kop. Dit gezin telt drie koppen.

Is dat feitelijk al bespottelijk, werkelijk woedend zijn we geworden over het feit dat een kankertherapie niet wordt vergoed. Leest en huivert.

Mijn echtgenote Anette bleek borstkanker te hebben. Borstamputatie volgde, en voor de borstreconstructie over een paar maanden is zogenoemde oedeemtherapie noodzakelijk. Het litteken en het weefsel worden in die therapie behandeld, laat ik het daar als leek maar bij houden. Kosten: 70 euro per half uur. Duur: in principe onbeperkt.

Nu zou je toch denken dat in dit …..land en zelfs met zo’n regering zo’n therapie als onlosmakelijk onderdeel van de kankerbehandeling wordt vergoed. Nou, vergeet het maar. En mocht u er van uitgaan dat CZ werkelijk betrokken is bij het wel en wee van zijn klanten (met een levensbedreigende ziekte) en de aanvraag netjes afhandelt, komt u vreselijk op de koffie.

 Nadat CZ zich eerst door de administratieve procedure heen blundert, mij als ‘vergoedingvrager’ ziet en een vergoeding afwijst, komt er een telefonisch excuus waarin net zo onbewijsbaar het verlossende woord klinkt:  ‘Het wordt vergoed’. Iemand blij maken met een dode mus, noemden we dat vroeger toen de mussen nog niet de Dodo-status hadden.

Het brief je van de manager medische (wat ze bij CZ ten onrechte schrijven met een hoofdletter, omdat het lekker belangrijk is?) beoordelingen is de kous op de kop: onbeperkte vergoeding, vanaf de 21e behandeling (vet van mij, AR).

1400 euro moeten we zelf betalen, ‘want dat heeft Den Haag nu eenmaal zo bedacht’, aldus het lispelende commentaar van een CZ-woordvoerder die dit riedeltje ongetwijfeld vaker heeft afgedraaid.

In dit maffe land kun je alleen nog ziek worden als je boven de Balkenende-norm zit.

ARNO RUITENBEEK