Archief per maand:
Archief per jaar:

Kapelkerk mogelijk thuisbasis Karavaan

Kapelkerk, foto: www.wikimedia.commons.org

Kapelkerk, foto: www.wikimedia.commons.org

De Kapelkerk aan de Laat wordt mogelijk thuisbasis van theaterfestival Karavaan.

Karavaan heeft zich in de afgelopen 23 jaar in Noord-Holland ontwikkeld tot een programmerend en producerend festival op locatie van hoge en professionele kwaliteit met een landelijke uitstraling. Nu de (financiële) band met de provincie Noord-Holland is weggevallen, is Karavaan vrij zich elders te vestigen. De voorkeur gaat uit naar Alkmaar, omdat meer dan de helft van de huidige bezoekers afkomstig is uit de regio Alkmaar en omdat de gemeente na de inlijving van Schermer en Graft-De Rijp een zeer gevarieerd gebied is.

Omdat Karavaan een lange traditie kent van cultuurproductie in cultureel erfgoed, sluit de Kapelkerk daar goed bij aan. Stichting Behoud, al eigenaar van de Grote Sint Laurenskerk, heeft de intentie uitgesproken de Kapelkerk aan de Laat van de Protestantse Gemeente Alkmaar in eigendom over te nemen. Stichting Behoud wil de Kapelkerk een culturele functie geven. Liefst als basis voor Karavaan. De gemeente Alkmaar is bereid deze vestiging te steunen met een jaarlijkse subsidie om niet alleen een festival, maar ook een podium te creëren met een divers aanbod.

Karavaan Podium biedt plaats aan werk en voorstellingen van (jonge) theatermakers, kunstenaars en muzikanten, creatieve ontmoetingen, singer-songwriters,  salons en exposities. Met de komst van Karavaan komt er in Alkmaar een vaste plek voor kleinkunst en een centraal gelegen ruimte voor podiumkunsten die niet alleen vernieuwend, maar ook onorthodox en spannend kunnen zijn. Karavaan wordt in grootte de zesde culturele instelling van Alkmaar, na de vier instellingen aan het Canadaplein en Poppodium Victorie.

Karavaan wil het bestaande theaterlocatiefestival voortzetten, maar dan volledig op plekken in de regio Alkmaar. Voor 2016 wordt gewerkt aan het thema Local-Global, waarvoor al grootschalige producties, vaak van jonge makers, en familieproducties met bij elkaar honderden voorstellingen staan gepland.