Archief per maand:
Archief per jaar:

Kettingzager krijgt zestien maanden

Een 48-jarige man uit Grootebroek is veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk, voor vernieling van een voordeur met een kettingzaag. De Alkmaarse rechtbank acht de man ook schuldig aan brandstichting en het vernielen van een tuin.
De man bewerkte in de nacht van 14 januari van dit jaar een voordeur van een woning in Medemblik met een kettingzaag. Dat deed hij naar eigen zeggen in opdracht van een derde persoon. Ook vernielde de man met een zaag een tuin in Grootebroek en stak hij ’s nachts een auto in brand. Daardoor gingen meerdere auto’s in vlammen op. Het openbaar ministerie had vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
De bewoners, die op dat moment in hun woning lagen te slapen, zijn zich kapot geschrokken. De veroordeelde moet hen een schadevergoeding van bijna 6000 euro betalen.
Volgens de rechtbank is de man verminderd toerekeningsvatbaar. De man moet zich na het uitzitten van zijn straf dan ook een half jaar laten opnemen in een kliniek. Aansluitend moet hij resocialiseren in een beschermende woonvorm en mag hij geen alcohol en drugs gebruiken, zolang de reclassering dat nodig vindt.