Archief per maand:
Archief per jaar:

Kijkje achter schermen Paardenparade

Paardenparade 2015 David Bade. Foto: Lizette Schaap.

Paardenparade 2015 David Bade. Foto: Lizette Schaap.

Altijd al eens willen zien hoe een kunstwerk tot stand komt? Kom dan zaterdag 19 september naar De Blok Conceptstore aan de Noorderkade 1027  voor een kijkje achter de schermen.

Tussen 14 en 16 uur zijn dan twee jonge kunstenaars, Mattia Ilić en Mathieu Schellekens, aan het werk voor de nieuwe kunstroute Paardenparade. Mattia is inmiddels ruim een maand bezig met zijn kunstpaard en zijn kunstwerk krijgt al concreet gestalte. Mathieu is net begonnen, dus zijn paard verkeerd nog in de startfase. Volg deze jonge talenten op de voet in het spannende traject rond hun allereerste kunstwerk voor de openbare ruimte.

Verrassend

Hoewel hij momenteel in Amsterdam woont, komt Mattia Ilić (27) oorspronkelijk uit Alkmaar. Hij heeft dus iets met deze stad waar hij inmiddels ruim zes weken bezig is met zijn kunstwerk in De Blok. Hij werkt zeer gedetailleerd met een zwarte pen. Op zijn paard zijn diverse elementen uit Alkmaar terug te vinden. Zowel bekende dingen zoals de Grote Kerk maar ook minder voor de hand liggende elementen, zoals de knop van een brugleuning of een tegelpatroon.

“In eerste instantie lijkt het alsof het paard niets met de stad van doen heeft maar bij nader inzicht zit het er vol mee. Je moet alleen goed kijken om het te zien.“ Grote rode vlakken sieren het paard waarin de ‘onderhuidse’ taferelen naar voren komen. Dit zijn gebeurtenissen uit het verleden die niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld de belegering door de Spanjaarden. Zo legt Mattia betekenis in zijn werk waardoor je blijft kijken en steeds andere elementen ontdekt. Hij hoopt daarmee voor jaren een aantrekkelijk beeld in de stad te creëren.

 

Crowdfunding

Mathieu Schellekens (22) kan aan de slag voor de Paardenparade dankzij de recent succesvol afgeronde crowdfunding ‘Een paard voor Mathieu’. Opgegroeid in kunstenaarsdorp Bergen, heeft ook hij een sterke binding met de regio Alkmaar. Schellekens wil zijn kunstpaard een zebramotief meegeven. Van dichtbij ontstaat de illusie van een getatoeëerd paard.

Omdat ook zijn paard een plek gaat krijgen in het centrum van Alkmaar, is de stad terug te zien in zijn ontwerp. Daarbij hanteert hij zijn bijzondere tekentechniek en materialen die ook bij graffiti gebruikt worden.  Benieuwd geworden naar deze kunstwerken in wording en de makers erachter? Kom dan a.s. zaterdagmiddag naar het gratis toegankelijke De Blok Conceptstore in Alkmaar.

Een derde kunstwerk in wording voor de Paardenparade van Rob Scholte is te bewonederen tijdens het festival Willibrordus Draait Door in het GGZ-gebouw/Cultuurkoepel in Heiloo. Het is mogelijk om met kunstenaar Scholte en zijn kunstpaard op de foto te gaan.

De Paardenparade is een beeldenroute door de regio Alkmaar, Bergen en Heiloo. In de eerste helft van 2016 sieren de eerste zes levensgrote, door kunstenaars verbijzonderde paarden, het landschap in de regio. Het uiteindelijke resultaat is een blijvende fiets- en autoroute van minimaal 50 kilometer die langs cultuurhistorische plekken door de regio voert. De route wordt gemarkeerd door minimaal 10 paarden die door professionele kunstenaars onder handen zijn genomen. Voor meer informatie over de Paardenparade: www.paardenparade.nl.