Archief per maand:
Archief per jaar:

Klein elektrisch in eigen container

De container voor klein elektrisch.

De container voor klein elektrisch.

Kleine elektrische apparaten kunnen tegenwoordig in een eigen, aparte container worden gestopt.

Oude en kapotte opladers, adapters, telefoons, scheerapparaten en mixers mogen in de extra containers, die vooralsnog staan bij bij de milieustraten aan de Wendelaarstraat, Van Ostadelaan, Europaboulevard, Nyenburgh en Saskerstraat. Als de containers voldoen, worden op termijn ook op andere locaties in de gemeente worden geplaatst.

In Alkmaar worden glas, textiel, papier, plastic en metalen verpakkingen en drankkartons (pmd) en nu dus ook kleine elektronische apparaten apart ingezameld. Afval scheiden is belangrijk, omdat er nog steeds veel stoffen in de verbrandingsoven verdwijnen die heel goed opnieuw gebruikt kunnen worden. Van oud glas en oud papier wordt nieuw glas en nieuw papier gemaakt en pmd krijgt, nadat het is gescheiden in de verschillende grondstoffen, talloze nieuwe bestemmingen.

Hergebruik bespaart grondstoffen en energie. Veel grondstoffen worden schaars en bovendien kost de winning van grondstoffen en de productie van nieuwe materialen vaak veel meer energie dan wanneer oude materialen worden hergebruikt. Tenslotte wordt afvalverbranding steeds duurder en, ook al zijn de moderne afvalverbrandingsinstallaties een stuk schoner dan vroeger, ze veroorzaken nog steeds enige luchtvervuiling.

Genoeg redenen dus om zoveel mogelijk afval te scheiden en als grondstof opnieuw te gebruiken. Kijk voor meer informatie over afvalscheiding op www.stadswerk072.nl/afvalstromen.