Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Klimop-Van V.’ van vier naar zeven jaar cel

Klimopfraude ook op Zuidas. commons.wikipedia.org

Klimopfraude ook op Zuidas. commons.wikipedia.org

Het Amsterdamse gerechtshof heeft hogere straffen opgelegd tegen de verdachten in de vastgoedfraudezaak Klimop. Zo kreeg hoofdverdachte Jan van V. (57) uit Heemstede in hoger beroep zeven jaar, waar de Haarlemse rechtbank op vier jaar bleef steken.

De Klimopzaak gaat over een zeer omvangrijke fraudezaak bij Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Het gerechtshof heeft verschillende verdachten – waaronder bestuurders bij deze fondsen – veroordeeld voor onder andere verduistering in dienstbetrekking, valsheid in geschrift, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

Tegen Van V., oud-directeur van Bouwfonds, was bij het hof ook zeven jaar geëist. Het hof acht bewezen dat de hoofdverdachte leiding heeft gegeven aan twee criminele organisaties. Hij heeft met medeverdachten, door te verduisteren en te frauderen, zijn voormalige werkgever voor tientallen miljoenen euro’s benadeeld. Ook werden gelden witgewassen.

“Het hof neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij het vertrouwen van zijn werkgever op grove wijze heeft beschaamd. Hij heeft anderen meegetrokken in een wereld waarin zijn normen golden en hij heeft zich in zijn verlangen naar status en/of geld boven de wet heeft gesteld.”

Notaris

Een notaris is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar, terwijl het OM ‘maar’ 21 maanden had geëist. De rechtbank had eerder een gevangenisstraf voor de duur van vijf maanden opgelegd. Het hof acht bewezen dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als professionele geheimhouder door mee te werken aan het witwassen van uit misdrijf verkregen gelden voor een totaalbedrag van ruim tien miljoen euro.

Voor zijn betrokkenheid bij het witwassen heeft de notaris zich voor een bedrag van ruim € 450.000 laten omkopen. Hij is ook veroordeeld voor valselijk opmaken van een koopovereenkomst,  opzettelijk niet melden van een ongebruikelijke transactie en deelname aan een criminele organisatie. Het hof acht meer feiten bewezen dan de rechtbank en rekent het de verdachte zwaar aan dat hij als notaris, door zijn derdengeldrekening ter beschikking te stellen, een belangrijke rol heeft gespeeld bij het witwassen van gelden. De verdachte heeft hierdoor het vertrouwen dat in een openbaar ambt als het notariaat mag worden gesteld aanzienlijk beschadigd.

Vijf jaar was zowel het vonnis over als de eis tegen een ex-directeur van Philips Pensioenfonds. De rechtbank had eerder een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar opgelegd. Het hof acht bewezen dat hij zich voor miljoenen euro’s heeft laten omkopen en gelden heeft witgewassen. Ook is de verdachte veroordeeld voor oplichting van zijn werkgever. De rechtbank had de verdachte voor dat feit vrijgesproken. Het hof neemt het ook deze verdachte bijzonder kwalijk dat hij het vertrouwen dat zijn werkgever in hem had gesteld op grove wijze heeft beschaamd.