Archief per maand:
Archief per jaar:

Koerier lijkt rijbewijs te kunnen houden

Beroepschauffeurs moeten extra extra opletten

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Van weggebruikers wordt extra zorgvuldigheid verlangd bij een laagstaande zon. Beroepschauffeurs zoals Glenn M. (48) moeten zelfs extra extra opletten. Dat was hij niet in Oude Meer, en dus is het ongeluk met een zwaar gewonde zijn schuld.
De officier van justitie stelde de Amsterdamse koerier van TNT-post na deze woorden meteen gerust. Van roekeloos gedrag was bij hem op 1 december 2009 geen sprake rond de kruising Fokkerweg-Ten Pol . M. heeft zich bezondigd aan aanmerkelijk onvoorzichtig rijden, een veel lichtere vorm van verwijtbaarheid .
Zijn angst dat hij zijn rijbewijs en daarmee zijn kostwinnersbaan zou kwijtraken, lijkt dan ook ongegrond. Als de rechtbank het op 14 december eens is met de aanklager, rollen er een boete van 1000 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden uit. Die relatief lichte straf is ook te danken aan het feit dat er twee jaar zit tussen het misdrijf en het proces.
M. reed in zijn oranje-witte Mercedes-besteller op de Fokkerweg richting Schiphol-Rijk. Ren bijna dagelijks ritje voor hem. Kort voor de kruising met Ten Pol wisselde hij van de rechter- naar de linkerrijstrook om een truck met oplegger in te halen. Het verkeerslicht rechts kon hij niet zien door de vrachtwagen. De lichten boven de weg zag hij echter evenmin, omdat hij werd verblind door de zon.
M. heeft zodoende niet in de gaten gehad dat ze op rood stonden. Omdat je volgens hem niet kan zien of een lange vrachtcombinatie remt als je er naast rijdt met 50 kilometer per uur, is de koerier doorgereden. Ter plaatse geldt een maximum van 80. ,,Ik nam aan dat het groen was en de vrachtwagen nog reed”, zei hij op de zitting. Waarom hij van die (onjuiste) veronderstellingen uitging, kon hij niet uitleggen.
Op de kruising raakte M. vol een scooter, die vanaf Ten Pol bij groen licht de weg overstak en wel de truck, maar niet de bus heeft waargenomen. De scooterrijder belandde met vele botbreuken in het ziekenhuis en heeft maanden niet kunnen werken. ,,Gelukkig dat er geen doden zijn gevallen”, constateerde de verdachte. Sinds die ‘zwarte dag’ heeft hij een goede zonnebril bij zich om te zorgen dat hij nooit meer wordt verblind.