Archief per maand:
Archief per jaar:

Koomson, Hudson en Burke

Een koffer vol spannende boeken 2

‘Een koffer vol spannende boeken’ helpt mijn geachte lezers hopelijk op weg naar hun favoriete reisbestemming, met hun favoriete thrillers bij zich. Ik zal de komende weken, zeker zolang de Maand van het spannende boek (juni) duurt, de beste thrillers aan u opdienen.

Dit is nummer 2.  Met voor iedereen wat. Psychologische thriller, actie en hard-boiled.

1. Dorothy Koomson: Begraven schaamte

Engels (2010, The Ice Cream Girls)
THB
18,95 euro
Een leraar die zich steeds weer vergrijpt aan zijn leerlingen. Die de vijftienjarige meisjes ook geestelijk en lichamelijk mishandelt. Tot twee van zijn ‘slaafjes’, Poppy en Serena, de vernederingen van de psychoot echt niet meer pikken en het een bloedbad wordt. Bijna 400 pagina’s lang doet Koomson haar stinkende best om te laten geloven dat de voor moord veroordeelde Poppy achttien jaar onschuldig heeft gezeten en dat de vrijgesproken Serena de werkelijke dader is. Serena’s gezin staat op knappen door Het Grote Geheim dat ze al bijna 20 jaar met zich meedraagt; Poppy gebruikt haar zojuist herwonnen vrijheid om Serena alsnog in het cachot te krijgen. De dialogen, met name tussen Serena en haar man, en de monologues interieurs van vooral Poppy zijn zo sterk dat ze deze roman bijna tot het eind kunnen dragen. Maar het duurt net iets te lang, het wordt tenslotte wel heel erg melodramatisch. Bovendien is de ontknoping van een onbeholpen gekunsteldheid.
2. James Huston: Falcon SevenAmerikaans (2010, Falcon Seven)
THB
18,95 euro
Als ik een boek als dit lees, vraag ik me altijd af hoeveel er van waar is, in de zin van ‘mogelijk’. Zo begint Huston, die ik voor zijn debuut Marine One vorig jaar in de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland 5 sterren gaf, zijn nawoord. Ik heb lang geaarzeld of ik hem dit keer weer de hoogste eer moest gunnen. Want een actueler spannend boek bestaat er niet. Op de dag dat ik Falcon Sevenaansneed, kwam over de radio het bericht dat Osama Bin Laden was gedood. Nou, dit is niet meer en niet minder dan de inleiding tot die afrekening met Vijand nr.1. Een Amerikaans jachtvliegtuig bombardeert een gebouw in Pakistan, waar Al Qaida en Taliban samenspannen. Ai, er blijken Afghaanse vluchtelingen en Europese hulpverleners onderdak te hebben gehad.  Veel onschuldige doden. De twee ‘schuldige’ vliegers worden berecht in Den Haag, bij het internationaal strafhof. De mix van harde actie, spionage, legal thriller en kritiek op de internationale politieke verhoudingen is geslaagd tot het moment waarop het proces in de hofstad wordt onderbroken met theater en geweld. Dan is het onmogelijke waar gemaakt, maar dan alleen op papier. Wat hier gebeurt, kan ónmogelijk waarheid zijn of worden.

3. James Lee Burke: Regengoden
Amerikaans (Rain Gods, 2009)
Verbum
€17,95
‘U bent een parasiet die met staalwol van de aardbol geschrobd zou moeten worden’. Als zulke dialogen meer regel dan uitzondering zijn, weet je 100 procent zeker dat je het werk van een grootmeester onder ogen hebt. Burke stopt zoveel ellende en ellendige types in zijn sinistere verhalen, dat de vraag gerechtvaardigd is of er in zijn (en onze) wereld nog wel normale mensen bestaan. Neem de diep gelovige huurmoordenaar die Prediker wordt genoemd en een klant voor de finale opruiming in leven laat omdat diens eega Esther heet. Want was het niet Esther, die dienstmaagd der Heren werd, nadat ze tegen koning Ahasveros zei dat als hij haar wilde doden, hij ook haar zou moeten doden? De hoogbejaarde sheriff Hackberry Holland, ook geen doorsnee, moet dit keer de moord op negen illegale hoeren oplossen. Geen makkie, als de getuigen op de vlucht zijn, en de FBI, de Immigratiedienst en de maffia met haar handlangers op hetzelfde spoor zitten.ARNO RUITENBEEK