Archief per maand:
Archief per jaar:

De kracht van het persoonlijk verhaal

De nationale viering bevrijding heeft dit jaar in Noord-Holland plaats. Thema: ‘De kracht van het persoonlijk verhaal’. Binnenkort begint een campagne met allerlei activiteiten in heel Noord-Holland, die uitmondt in de nationale viering op 5 mei in Haarlem.

Kranslegging op Harddraverslaan in Alkmaar. Foto: Wick Natzijl

 

Op bevrijdingsdag wordt ’s ochtends in het provinciehuis de 5 mei-lezing gehouden. Aansluitend wordt op het popfestival in de Haarlemmerhout vóór het provinciehuis het bevrijdingsvuur ontstoken. Dat is ’s nachts in Wageningen aan Johan Remkes, de commissaris van de koning in Noord-Holland, overgedragen. Verhalen uit het verleden en heden staan centraal tijdens de viering. Remkes: “Om ons bewust te zijn van de vrijheid waarin wij nu leven, is verhalen doorgeven onmisbaar. Door naar elkaar te luisteren creëer je verbondenheid en begrip.”

 De reeks activiteiten start op 14 januari in Fort aan de St. Aagtendijk in Beverwijk met een vrijplaats voor jongeren. De centrale vraag is ‘wat is de taal van vrijheid?’ De gezwollen tekst van de provincievoorlichters luidt: ‘Jongeren kunnen hun eigen vrijheid ontdekken tijdens workshops. Samen met professionele kunstenaars en begeleid door Kunstbende werken zij samen aan onder meer gedichten, lichtinstallaties en graffitikunstwerken’.

En verder gaat het met: ‘De eindpresentaties en producten krijgen een plaats op de verschillende bevrijdingsfestivals in Noord-Holland. Aan het eind van de vrijplaats worden de resultaten gepresenteerd aan gedeputeerde Joke Geldhof, die spreekt over vrijheid. Jongeren kunnen zich aanmelden via info@burozorro.nl’. Het zal ongetwijfeld storm lopen. Op 18 februari volgt een tweede vrijplaats met workshops over verhalen in beeld en beweging en op 18 maart in Hilversum een derde met workshops over nieuwe media.

De activiteiten, de verhalen en de evenementen, die de komende periode plaatsvinden, kan iedereen vinden via de website www.vrijheidNH.nl .