Archief per maand:
Archief per jaar:

Kroegbaas veroordeeld voor mishandeling

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Kroegbaas Sydney van L. (32) uit IJmuiden is voor mishandeling veroordeeld tot 40 uur onbetaalde arbeid en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. De politierechter vonniste overeenkomstig de eis van de officier van justitie.

De uitbater van grand café La Belle was niet aanwezig op de zitting. Het personeel van de horecatent aan de Zeeweg in IJmuiden had een uitje. ,,Daar kan de baas niet bij ontbreken”, excuseerde zijn advocaat Van L. bij de rechter.

Op 27 april van dit jaar liet een Brit zich in La Belle vollopen. Omdat de beschonken man de sfeer verpestte in de zaak, werd hij naar weggestuurd. De Engelsman strompelde naar de naastgelegen Zeewegbar, constateerde daar dat hij geen geld had om iets te verteren en keerde terug naar La Belle. De klanten met wie hij eerder op de avond had gekletst en gezopen, moesten echter niets van hem hebben.

Daarop greep de rechterhand van Van L. in. Hij nam de Brit via de keuken mee naar buiten en zei hem op te hoepelen. Over wat er vervolgens gebeurde, verschillen de lezingen. De dronkaard, die tegen de politie al had gezegd dat hij door ‘een stel cafémedewerkers er uit was gewerkt’, zei dat Van L. hem had achtervolgd, tegen de grond gesmeten en in het gezicht had getrapt.

Van L. op zijn beurt liet door de dienders optekenen: ,,Ik bleef naar hem staan kijken, want het is mijn zaak en ik wilde zeker weten dat die gast niet weer terugkwam en trammelant schopte. Hij begon gek te doen, met zijn hoofd tegen een boom te beuken. Hij viel, ik pakte hem op, hij bloedde.”

Hoe dan ook, de aangever bleek een gebroken jukbeen te hebben. Noch de aanklager, noch de rechter geloofde Van L., geen onbesproken blad waar het geweld betreft. ,,De verwonding past bij het verhaal uit de aangifte.” De raadsman had daar een heel ander idee over: vrijspraak bij gebrek aan bewijs.  ,,Niemand heeft mijn cliënt zien trappen.  Het is gegaan zoals hij vertelde. Hij heeft nota bene nog 112 gebeld en gemeld ‘dat die Engelsman nog in de buurt rondliep’. Dat doe je niet als je net iemand geschopt hebt.” Een visie die het tenslotte niet haalde.