Archief per maand:
Archief per jaar:

Kuifje in de Spaarnestad

Stripdagen Haarlem: zwaan-kleef-aan

Kuifje, Fritz the Cat, Michel Vaillant, Sjors & Sjimmie. Deze striphelden zijn vaste gasten op de Stripdagen Haarlem. Net als honderden tekenaars uit binnen- en buitenland en tienduizenden lezers en verzamelaars die al sinds 1992 om het jaar een lang weekeinde in juni niet weg te slaan zijn uit de binnenstad van de Spaarnestad.

Stichting Beeldverhaal Nederland organiseert elk even jaar de Stripdagen Haarlem. De programmadirecteur, al vaak publicist en tentoonstellingsmaker Joost Pollmann, bedenkt de inhoud van het programma en de steeds wisselende thema’s. De Stripdagen Haarlem zijn een zogenoemd zwaan-kleef-aan-evenement. Culturele instellingen en ondernemers in de binnenstad kunnen aanhaken bij de programmering van de stichting.

Dat doen ze van meet af aan in groten getale, want de Stripdagen Haarlem zijn populair. In vergelijking met de vele andere festivals en evenementen in Haarlem trekken Pollmann cs relatief veel bezoekers vanuit heel Nederland (tussen de 20.000 en 25.000). Ook komt een aanzienlijke groep tekenaars, uitgevers en bezoekers uit het buitenland.

Op tientallen plekken in het centrum van de stad kan de stripliefhebber zijn hart ophalen. Een belangrijke plaats wordt ingenomen door de stripbeurzen die de stichting in nauwe samenwerking met Het Stripschap opzet. Veel kunstenaars zijn aanwezig voor signeersessies en meet & greets.

Veel van het artistieke werk dat tijdens de Stripdagen wordt getoond, kan bestaan dankzij het ‘broodwerk’ dat kunstenaars doen in opdracht van bedrijfsleven en overheden. Stichting Beeldverhaal Nederland wil een bijdrage leveren aan creatief ondernemerschap en zorgen voor een kruisbestuiving tussen cultuur en economie. Daarom is er sinds 2008 de Creatieve Marktplaats Haarlem. De creatieve achterban legt er contact met marketing- en communicatieprofessionals die regelmatig illustratiewerk laten maken. Ook de Illustratie Biënnale sluit hierop aan.